måndag 30 augusti 2021

Utvärdering: Lagen - plats 16-13

 

13. Portugal 

Om Turkiet var överlag den största besvikelsen sett till hur mycket de föll så var Portugal ett av lagen som i kategorin självklara utmanare var den största besvikelsen.

Eller... Nu talar jag utifrån utfallet, inte prestationerna i sig.

Jag hade faktiskt en känsla av att det skulle kunna gå dåligt. 

Portugal har på väldigt kort tid förvandlats till en stormakt som bara spottar ur sig bra spelare. Konkurrensen är mördande.

Så har det inte varit tidigare utan man har haft ett smalt landslag likt Sverige. Den kontinuiteten har förmodligen hjälpt dem.

Med konkurrens kommer många alternativ men också en osäkerhetsfaktor. Den där omtalade tryggheten försvinner.

Det var den farhågan jag såg framför mig med portugisiska glasögon.

Riktigt så blev det inte, tycker jag. Möjligen matchen mot Tyskland men totalt sett hade en lättare grupp förmodligen gjort livet mycket enklare för de rödgröna. 

Då hade man inte behövt ta ut krafterna i gruppspelet och förmodligen inte behövt möta Belgien i åttondelsfinal.

Även om det blev förlust mot de röda djävlarna blev jag oerhört imponerad av hur man mot ett så starkt lag som Belgien radade upp chanser i andra halvlek. Att spela med den oerhörda pressen, den oerhörda faran med kontringsstarka belgare... Och ändå kunna skapa ett spel med flyt... Det var starkt. Så sortin var en sorglig dag för EM. Om inte annat förtjänade matchen att dras vidare till förlängning. Det blev precis den där fantastiskt griniga och svettiga matchen i kombination med fotboll i världsklass som man vill ha i en storturnering och som man inte får så väldigt mycket av i dagens fotboll.

Så, visst kan man se det som en besvikelse sett till att potentialen var finalplats men fotboll är fotboll. Ibland åker några av de bästa ut såhär tidigt. Om drygt ett år kommer Portugal tillbaka med ett lika starkt lag.

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

7 gjorda mål

7 insläppta mål

 

14. Kroatien 

La Croatie, dix points. Inte riktigt den här gången. Inte förvånande heller. De flesta av stjärnspelarna peakade för tre år sen om inte tidigare. 

Svensk media har dock av oklar anledning en hard-on för Kroatien på så sätt att de "alltid" är ett fantastiskt landslag även när de inte är det. Jag tror att det ironiskt nog började med en fråga om underskattning. Trots landets fenomenala mästerskapsdebut 1996 tog den något sämre upplagan VM-brons 1998 och sen dess har Kroatien ständigt beskrivits som ett föregångsland för oss även när vi de facto har presterat bättre över tid. 

Varför kan inte vi göra det som Kroatien gör? 

Vad, att åka ur ett gruppspel? Att missa att kvala in?

Okej, de brukar spela lite läckrare fotboll men jag ser inte den tydliga kopplingen i argumentationen och det finns ju dessutom massvis med andra länder som har bättre bollbehandling än Sverige?

Jag tror nog att vi i all framtid kommer att snacka om Kroatien som landet vi ska eftersträva. Jag ser inte Kroatien hamna i ett läge där man missar fem mästerskap i rad eller dylikt, för det är ju det som krävs. 

Låt oss sammanfatta placeringarna efter 1998.

EM 2000 - missar att kvala in

VM 2002 - ut i gruppspel

EM 2004 - ut i gruppspel

VM 2006 - ut i gruppspel

EM 2008 - ut i kvartsfinal

VM 2010 - missar att kvala in

EM 2012 - ut i gruppspel

VM 2014 - ut i gruppspel

EM 2016 - ut i åttondelsfinal

Men snälla någon... När... Ska vi i Sverige... Rada upp sådana enastående framgångar? Kroatien, I'm ready to testify! 

I minst 13 år har jag hört detta ändlösa tjat om Kroatien så kom inte och vifta VM 2018 i ansiktet på mig, tack. 

Äh, jag är inte ens irriterad. Det är ju humor, detta Kroatien-hang-up.

Nåja... I årets EM var det ett helt okej lag. Jag vidhåller att man hade domaren mot sig i den viktiga matchen mot Tjeckien. Oerhört bleka mot England, vilket där och då kändes som rätt match att släppa (men vi hade alla fel)... Tillräckligt starka mot Skottland och så blev det lite av ett himmel eller helvete-läge mot Spanien. Upphämtning till 3-3 och nära en magisk vändning. Psykologiskt var ju matchen redan vunnet.... Men kanske tenderar vi att underskatta vad ett psykologiskt knäckt lag ändå kan göra med bollskickliga spelare...

2021 blir därmed en ljummen historia för Kroatien. I alla fall med de mått som vi har satt för Kroatien här i Sverige. Lex "det är Brasilien, Spanien, Frankrike.... och Kroatien". 


1 seger

1 oavgjord

2 förluster

7 gjorda mål

8 insläppta mål


15. Tyskland 

För de yngre som minns Tyskland 2006-2016... Åren då Joachim Löw med en inledande entusiastisk draghjälp av Jürgen Klinsmann ledde landslaget till ett VM-guld, ett EM-silver och på de fyra andra turneringarna nådde semifinal.... Är de senaste tre årens resultat minst sagt magra. 

Är man i min ålder minns man en period efter EM-guldet 1996 där det blev sorti i kvartsfinalen 1998 och ut i gruppspel både EM 2000 och 2004. 

Så det är inget historiskt dåligt Tyskland som vi ser idag. Men det är också tydligt att det är ett Tyskland som inte riktigt har i en semi eller final att göra. Den som tänker att man med en mer rättvis domare klarat England borta och därefter förmodligen grejat minst semi... Får komma ihåg att det likväl hade kunnat bli ett praktfiasko med sorti efter avslutande gruppspel hemma mot Ungern. 

På gott och ont är Tyskland idag ett annorlunda fotbollsland än de upplagor som prenumererade på långa mästerskap på 80- och 90-talet. Det hoppas jag är uppenbart för alla. Natt och dag. De superdryga osköna djuren är borta och ersatta med snälla killar som bara vill kicka lite boll och vara glada. Deras fotboll är individuellt inte överjordisk men som kollektiv är det snabbt och snyggt. Med en del luckor där bak som utnyttjas av motståndaren.

Jag gillar faktiskt den här förändringen men har förståelse för den som saknar de gamla garanterna. Som mördare de som vi förälskade oss i. Frankrikes 82-lag som ett exempel. 

I vår smutsiga och vulgära sociala media-era har Löw trots sina enorma framgångar reducerats till en tönt som man kör över och som är så äcklig med sina tics under matcherna. Det är verkligen sorgligt. Semifinalsgaranti i tio år, VM-guld och allt... Men hey, han petar sig i näsan och har händerna i brallan. Levererar GIF:s. 

Inte från den här bloggen. Jag tackar mannen som fick mig att sluta hata tyska landslaget. 

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

6 gjorda mål

7 insläppta mål


16. Wales 

Andra raka EM. Andra raka avancemanget. I teorin innebär ju det att Wales är tillräckligt starkt för att kunna delta i det föregående något mer kompakta formatet. I verkligheten är allt mer komplext. 

Men en semifinal och en åttondelsfinal för detta land som annars har 1958 att se tillbaka på som senaste stora turneringen - även om det också var ett oerhört konkurrenskraftigt lag så sent som i början av 90-talet - är förstås den sortens lyft som Skottland inte riktigt sett ännu. 

Det är ändå en tydlig skillnad i år mot 2016. Den sistnämnda upplagan var vassare framåt. 2021-laget har lite tur med avancemanget. Men vilar på en väldigt stark kollektiv som gör sitt jobb defensivt. Inte det man förknippar med mindre home nations som de kallas i det förenade konungariket. 

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

3 gjorda mål

6 insläppta mål

Inga kommentarer: