fredag 1 december 2017

It's on. VM 2018.

Shazaaam!

VM-lottningen är klar. Och man får nog ändå säga nu när man har allt framför sig att det är ett ganska starkt VM där det inte finns några "tråkiga" grupper med given utgång eller åtminstone inga som är svaga. Samtliga är mer eller mindre tuffa.

Snabb genomgång:

Grupp A

RYSSLAND
SAUDIARABIEN
EGYPTEN
URUGUAY

Jag hör kommentarer om att Ryssland fått en enkel grupp men det är än en gång så att folk missar det faktum att värdlandet per automatik slipper en toppseedad nation. Visst, Ryssland slapp Spanien, men därefter vet jag inte om de hade kunnat få något lag som är starkare än Uruguay. Och inte heller hade man kunnat få alltför många lag som är svårare än Egypten. Saudiarabien däremot är något av en drömlott.

Ryssland mot Saudiarabien blir ett politiskt laddat möte där länderna länge har stått på motsatta sidor av grundkonflikten i Mellanöstern. Men Saudi är för dåligt på fotboll för att lyfta matchen till något riktigt saftigt.

Annars inga särskilda fotbollshitoriska kopplingar här. En kul grupp med intressanta Egypten som äntligen är tillbaka och det underbara Uruguay.

Grupp B

PORTUGAL
SPANIEN
MAROCKO
IRAN

Oj, oj. Medelhavet mot Iran. Gruppen med mest hetta.

Iberiskt derby. Och vad kallar man Spanien-Marocko? Även där en derbyfaktor mellan länder som utöver den geografiska närheten har periodvis bråkat om öar med mera.

Gissar att snacket i Iran går att man fick Messi senast och nu Ronaldo. Typiskt. Dessutom ska ju Carlos Queiroz möta sitt Portugal.

Som iranier beklagar jag förstås att chanserna är så gott som minimala att gå vidare. Kan verkligen inte se det. Det var lättare sist då Bosnien sågs som hindret för avancemang.

Grupp C

FRANKRIKE
AUSTRALIEN
PERU
DANMARK

Ett av de mindre svåra grupperna och dessutom inga särskilt laddade möten. Man kan plocka fram Frankrike och Danmark och 2002 när danskarna satte spiken i kistan för ett otursamt Frankrike men det känns rätt blaha i ett större perspektiv.

Grupp D

ARGENTINA
ISLAND
KROATIEN
NIGERIA

Kanske svåraste gruppen sett till bredden om inte annat. Argentina mot Island känns som det mest exotiska mötet. Notervärt att Argentina och Nigeria hamnar i samma grupp för... fjärde gången på drygt två decennier? 1994, 2002, 2010 och 2014. Något tröttsamt, kan man tycka.

Island får chansen till revansch för kvalförlusten mot just Kroatien i playoff 2013, men man bör å andra sidan mest vara glada över att vara här. Inte för att man på något sätt inte är tillräckligt bra, men för att det ändå är en historiskt positiv tid i Islands rimligt blygsamma fotbollshistoria.

Grupp E

BRASILIEN
SCHWEIZ
COSTA RICA
SERBIEN

Ännu en jämnstark grupp där Brasilien bör klacka sig vidare till åttondel men där andraplatsen framstår som ganska öppen, mycket beroende på hur starkt Costa Rica kommer att vara. Jag kan bara konstatera att de var straffar ifrån semifinal sist och var det näst bästa laget i CONCACAF:s kval.

Hursomhelst ser jag fram emot det sexiga mötet Brasilien - Serbien.

Grupp F

TYSKLAND
MEXIKO
SVERIGE
SYDKOREA

Tuff grupp för Sverige, men det kunde ha varit något värre. Poäng mot Tyskland kan vi glömma. Vinst mot Sydkorea bör vi kunna förvänta även om det inte på något sätt är något att räkna med. Kvar blir Mexiko som jag har dålig koll på. Som ett lag, men inte som ett land i VM-historien. I 32 år har Mexiko aldrig missat avancemang från gruppen och trenden har inte direkt varit negativ. Så, om Sverige ska gå vidare måste man åter göra något historiskt, om än betydligt lättare än att hindra Italien från att gå till VM år 60.

En rimlig spekulation är i alla fall att Sverige ha minst 40% chans till avancemang och det tycker jag att vi kan leva med. Och för min del är jag nöjd med att vi överhuvudtaget är i VM då det var nära med negativt historiska tre VM-missar i rad.

Grupp G

BELGIEN
TUNISIEN
ENGLAND
PANAMA

Mmm... Svensk media kommer att älta om Rysslands grupp men förmodligen ingenting om Englands... Som ju jämfört med andra länders väg till åttondel ser ut som en walk in the park. On pitch i alla fall.

Off pitch tänker jag på scenerna från det nordafrikanskt präglade Marseille i VM 1998 då det blev rejäla huliganscener då man mötte Tunisien på Velodrome.

Höjdpunkten i gruppen kommer nog ändå att vara England mot Belgien. Repris på 1990:s dramatiska åttondel på Renato Dall'Ara i Bologna då Scifo träffade stolpen och Platt avgjorde med ett klassiskt volleymål precis innan förlängningen rann ut till straffar, på Gascoignes chipp.

Grupp H

POLEN
SENEGAL
COLOMBIA
JAPAN

Bra bredd men sammantaget en av de svagare grupperna. Colombia och Japan möttes i Brasilien senast men annars blir det första VM-mötet i samtliga matcher.

Mest nyfiken är jag på Senegal som gör sitt första VM sedan succén 2002 då man upprepade Kameruns afrikanska VM-rekord.

Inga kommentarer: