måndag 31 december 2018

Del 5: Gott så


16. Argentina
Argentina gjorde sitt märkligaste VM på... Ja, jag har inga andra exempel från det jag upplevt.

Tidigare har man ibland varit fruktansvärt bra och lyckats missa avancemang, eller varit ruggiga och oglamorösa men lyckats få med sig ett resultat.

Till 2018 kom man med en trupp där en av världens bästa strikers Mauro Icardi inte fick plats. Något som blir svårt att försvara i efterhand.

Svenskarna njöt av det. När ett storlag går dåligt och det dessutom är ett latinskt lag väcker det något extra här.

Men från mitt perspektiv stirrar man sig blind på den där förlusten mot Kroatien. De randiga gjorde absolut inte någon storslagen insats. Men det kan vara värt att minnas att inget annat lag skakade om Frankrike så mycket.

Hade Frankrikes kvittering dröjt så hade det kunnat skapa en disharmoni som öppnat vägen för en argentinsk finalplats liknande det som skedde 1990, den närmaste jämförelsen av tidigare årgångar.

Men den mest imponerande insatsen var mot Nigeria där man efter en knapp veckas slakt från alla håll kom och slet som djur. Vinsten kom via en omväg i andra halvlek men den var minst sagt välförtjänt.

En hel del tyder på att det var Lionel Messis sista chans att vinna ett VM. Om han får en ny chans lär det åtminstone inte vara i den nuvarande rollen som en snabb dribbler längst fram.

1 seger
1 oavgjord
2 förluster

5 gjorda mål
9 insläppta mål


15. Japan
Det mönster som utkristalliserar sig här är att Japan levererar vartannat VM. Sedan VM 2002 så har man floppat 2006 och 2014 och tagit sig vidare till åttondel 2010 och 2018.

2010 var det med mersmak. 2018... Var det något tursamt. Hade inte Carlos Sanchez i gruppens premiärmatch bjussat på ett rött kort med hela matchen kvar att spela så hade not Japan inte tagit sig vidare den här gången.

Avancemanget i sig avgjordes genom högre placering i den så kallade Fair Play-rankingen. Ironin var slående att man tog sig till det avgörande genom att ödsla tid på egen planhalva i förlustmatchen mot Polen.

De här bitarna fick man betala för senare när man var god väg mot en historisk seger mot starka Belgien. Inte för att det var enskilda konstigheter som fällde laget. Belgien visade att man är ett bättre lag. Men leder man med 2-0 i en åttondel en bit in i andra halvlek, då är man vidare i 9 av 10 fall.

Det ska dock sägas att Japan levererade höga toppar. Vilket leder mig än en gång till att undra varför man oftast får kämpa ända in i kaklet för att ta sig till VM överhuvudtaget medan ett lag som Saudiarabien då och då glider igenom ganska enkelt.

1 vinst
1 oavgjord
2 förluster

6 gjorda mål
7 insläppta mål


14. Schweiz
Att kvalificera sig för fyra raka VM är något som få europeiska lag utanför den absoluta toppen levererar och för Schweiz del är det självklart nationsrekord.

Generationsväxlingen har gått ytterst smidigt. Albanerna och de andra med utländskt påbrå fortsätter att leverera.

Tre av dessa fyra gånger har man tagit sig vidare från gruppen utan problem men samtliga gånger har man därefter åkt ut i åttondelen, vilken man för övrigt också gjorde mot Polen i senaste EM.

Det bör man inte se som ett misslyckande utan mer som en naturlig slutpunkt för ett land som kanske aldrig någonsin kommer att tillhöra de åtta bästa i världen.

Man är dock inte för dåliga för att ha en bra dag och lyckas ta sig till kvartsfinal ändå. Turkiet var inte världens tredje bästa lag 2002 och det var inte Kroatien heller fyra år innan det. Tysklands brons 2006 kan vi också lägga i kategorin överprestationer från bra lag.

Och där multikultilandslaget förra gången åkte ut mot Argentina hade man den här gången ett likvärdigt motstånd mot Sverige att ta sig förbi. Något man inte var alltför långt ifrån men de rödvita kan ändå inte vara nöjda. Sverige skapade trots allt de bästa chanserna i första halvlek. Att utdelningen kom långt senare är en annan femma.

Dem som har lärt sig att älska den här sporten kommer inte att minnas varken den drabbningen eller premiärkrysset mot ett starkt Brasilien.

Nej, det var bataljen mot Serbien som innehöll alla ingredienser som behövs för att fotbollen ska vara så älskvärd och omvälvande som den är. En intensitet både på och utanför plan. En bakgrundshistoria. Och så ett segermål som en blixt från klar himmel som löser upp det kvava dödläget. Shaqiri. Football... Bloody hell.

1 seger
2 oavgjorda
1 förlust

5 gjorda mål
5 insläppta mål

13. Portugal
De regerande Europamästarna gjorde det som krävdes och inget därtill.

Jag vill inte slakta någon här men ibland måste man säga det som det är. Portugal är inget särskilt starkt landslag och har inte varit det på 5-6 år.

Den där EM-titeln tog man efter att ha varit utspelade i 120 minuter av Frankrike. Innan dess krävdes straffar för att ta sig förbi Polen och Wales i semifinal.

2014 åkte man ut bakom Portugal i sin grupp och nu...

Tja... Man är det sämre laget i tre av sina fyra matcher. Ska man säga något positivt så är man trots detta inte alltför långt borta från att lyckas slingra sig vidare till en kvart. Det där att maxa resultaten i förhållande till potentialen är man alltså fortfarande bra på.

1 seger
2 oavgjorda
1 förlust

6 gjorda mål
6 insläppta mål


Inga kommentarer: