torsdag 27 december 2018

Del 4: Nästa steg, kräftgång


20. Peru
Oh, Peru... Lottningen efter 36 års väntan var inte guld, men rimlig. Chansen gavs mot Danmark. Den togs inte.

Peru blev tyvärr ett av lagen jag såg allra minst. Inte för att jag var ointresserad. Tvärtom är Peru något av retro för alla VM-nördar på jorden. Den röda diagonalen på tröjan har många försökt härma men det finns bara ett original. Där ett land som Brasilien exploaterats till max av Nike är Peru fortfarande det som vi förknippar med korniga bilder från gamla VHS. Något magiskt som vi bara kan få i ett VM.

Jag växte själv upp med bilden av Peru som ett topplag på dekis. Jag hade bara inte kunnat föreställa mig då att det skulle dröja över en kvarts sekel innan de var tillbaka. De har ju till skillnad från Egypten inte ens varit nära de senaste tjugo åren.

Fortfarande är man numret mindre än de andra sydamerikanska kollegorna i detta VM. På pappret och av allt att döma även i praktiken. Precis innan turneringen började många röster i Sverige tala om att Peru var ett riktigt grymt lag som vi underskattade och som därmed skulle överraska oss alla.

Men med vissa undantag till trots så brukar det inte gå särskilt lätt till när man är tillbaka efter väldigt lång tid eller om man rentav är debutant. Den faktorn brukar spela in även för namnstarka trupper.

Likt andra latinamerikanska lag hade Peru ett jävla följe på plats i Ryssland och det ska man ha cred för. Ryssland är ungefär just så långt som ett VM kan vara från ett sydamerikanskt land.

2-0-segern mot Australien kanske gladde alla dessa tusentals peruaner. För en utomstående känns det som en klen tröst med tanke på att man hade Danmark på gaffeln i öppningsmatchen.

1 seger
0 oavgjorda
2 förluster

2 gjorda mål
2 insläppta mål


19. Sydkorea
 2018 bekräftar att Sydkoreas utveckling inom fotbollen har stagnerat. De närmaste mästerskapen efter succén på hemmaplan visade att man hade tagit nästa steget efter 90-talet då man alltid deltog men åstadkom inte mer än nån heroisk poäng eller nåt snyggt mål.

Men nu har man gått två mästerskap där man varit ett blåbär och Son är väldigt ensam i sin stjärnglans.

Jag luras i alla fall inte av att man kontrar in ett par bollar mot ett tokdesperat tyskt lag påväg mot sin största VM-fiasko någonsin.

1 seger
0 oavgjorda
2 förluster

3 gjorda mål
3 insläppta mål

18. Iran
Jag får nog sammanfatta det mesta med inlägget efter segern mot Marocko.

Efter det blev det en tajt förlust mot Spanien och kryss mot Portugal. Snäppet mer än vad vi iranier hade kunnat hoppas.

Statistiskt var det det mest lyckade VM:et i landets historia och även i praktiken måste det gälla sett till motståndet. Dock måste det sägas att när den första segern kom 1998 gjordes det inte på ett taktiskt och gnetande sätt utan man var helt enkelt klart bättre på amerikanerna på att lira boll och göra mål.

Tänk om lottningen hade varit något enklare...

Tänk om man hade satt sina lägen och ordnat kryss mot Spanien eller seger mot Portugal...

Ja, sanningen är att Irans siffror inte är i överkant. Och inte heller i underkant. De är ungefär som de borde vara efter dessa tre matcher.

Nu har vi tagit nästa steg och i Qatar - om vi är där - kommer avancemang inte längre att vara en dröm utan ett realistiskt slutmål att kämpa mot.

1 seger
1 oavgjord
1 förlust

2 gjorda mål
2 insläppta mål

17. Senegal
Ah... Senegal. Tillbaka efter 16 år då de som VM-debutanter charmade oss alla. En av få ingredienser att minnas tillbaka på med glädje i slutprodukten VM 2002 i Japan och Sydkorea.

Det började riktigt bra den här gången. Seger i premiären mot Polen. Och hade man varit lite smartare mot Japan hade biljetten bokats redan i den andra gruppspelsomgången.

Utgångsläget var ändå hyfsat. Kryss mot Colombia skulle räcka. Polen gjorde sitt men det blev ingen biscotto mellan de vitgröna och de blågulröda.

Det hade ändå räckt med ytterligare ett polskt mål men Japan var inte för fina för att avsluta matchen på det allra mest smutsiga sättet.

I eftersnacket ryktades det om att Senegals ledarstab inte hade koll på siffrorna och inte insåg att man var tvungen att ge allt för en kvittering mot Colombia.

Man får hoppas att det inte stämmer.

Oavsett så hade man egentligen inte sämre siffror än Japan utan föll på... Fler gula kort. "Fair Play"-tabellen.

Så man spelade hårdare och bedömdes vara mindre Fair Play än laget som rullade boll i egen planhalva i tio minuter...

1 seger
1 oavgjord
1 förlust

4 gjorda mål
4 insläppta mål

Inga kommentarer: