söndag 31 juli 2011

Malmö och VM

Småjobbigt för MFF att ha oväntat guldläge mot Rangers inför returen och ändå vara fortfarande så långt borta från Champions. Utan alltför mycket uppmärksamhet besegrade alltså de ljusblå Rangers på Ibrox med 1-0 efter en kanon av Daniel Larsson. Vinner "Gers" returen så blir det minst förlängning, så det är fortfarande i relativa termer som vi talar om guldläge.

Mig förvånar det extra mycket eftersom jag för några veckor sedan såg Peking-Malmö på plats. Det slutade alltså 0-0 och i andra halvlek var MFF rejält pressade.

Att Rangers lyckas förlora mot MFF, och inte göra ett enda mål hemma på Ibrox mot samma lag som kom undan med blotta förskräckelsen mot IFK Norrköping anno 2011, är lite av ett under. Jag vet att fotbollen är komplex men här talar vi om sådana olika nivåer att det hela ändå är anmärkningsvärt. Så stort har gapet blivit mellan en nykomling i Allsvenskan (historia och status spelar föga roll för det som händer på plan) och Rangers med sin stora rutin från Europaspel.

Lyckas MFF hålla undan i returen (de där knallskotten som ställde in matchen mot Djurgården kanske var en stor hjälp) väntar alltså ytterligare ett möte innan vi svennar eventuelltkan få ett lag i

TJÄMPIONS LIJG!


... För första gången sedan "miraklet på San Siro" för elva år sen, när Sven Andersson räddade Alvaro Recobas straff och förde Helsingborg vidare till ett CL-äventyr som då inte kändes lika overkligt som det gör idag, och som faktiskt inte gick så dåligt (1 seger, 2 oavgjorda och 3 förluster).

Jag har försökt förstå vilka lag det som kan stå för motståndet men inte förstått det helt och hållet. Jag vet vilka lag de inte kan få, vilket är de som inte har vunnit sina respektive ligor. Men i och med att lagen i Champions Route, där MFF alltså ingår, verkar vara indelade i två olika grupper så kan jag inte annat än tolka det som att det är tio lag som kan lottas mot MFF om detta blir aktuellt.

I vilket fall det handlar främst om: Wisla Krakow, Dinamo Zagreb, FC Köpenhamn, Apoel, Maccabi Haifa, Maribor och Slovan Bratislava. Och sen tre lag som har ett besvärligt utgångsläge inför returen; Litex, Shamrock Rovers och HJK.

* * *

Under lördagskvällen lottades det även till kvalet för VM 2014 i Brasilien. Av vad jag minns brukar man inte göra detta förrän kring årsskiftet men jag antar att man ville synka den här gången med andra delar av världen som brukar starta kvalet betydligt tidigare än här i Europa.

I Europa känns det som att så många grupper blev så jävla bra. Dels för att landslagsfotbollen har blivit så jämn att många tidigare halvblåbär har fått högre status, men kanske framförallt för att ett antal grupper blev relativt fattiga på duktiga lag.

För Sveriges del blev det alltså omöjliga Tyskland och sen Irland, Österrike, Färöarna och Kazakstan.

Det är nio grupper och den sämsta tvåan får inte ens spela playoff. Annars är det just playoff som gäller undantagslöst för tvåorna. Någon "bästa tvåa" som i nuvarande EM-kval är det inte tal om.

Österrike verkar ha tagit sig ur den värsta landslagssvackan men är fortfarande ett lag som Sverige ska kunna rubba dubbelt utan att kräva bragdmedalj för det. Irland blir den självklara utmanaren om andraplatsen, medan Färöarna och Kazakstan ska ge 12 poäng om Hamrins manskap menar allvar med sitt mål. Jag bävar annars för fjantiga Borat-jippon i kvällspressen och på TV inför mötet med Kazakstan.

De andra grupperna?

Grupp A: Serbien, Kroatien, Belgien, Skottland, Makedonien, Wales

Antagligen den mest jämnstarka gruppen. Häftiga derbyn mellan Wales och Skottland men framförallt mellan de bittra rivalerna från Balkan. Och så får vi se hur starkt Belgien är nästa år när detta drar igång. Den uppåtgående trenden med intressanta talanger fortsätter så långt.

Grupp B: Italien, Danmark, Tjeckien, Bulgarien, Armenien, Malta

I och med att tjeckisk fotboll verkar vara på rejäl dekis blir nog inte det här någon mardröm för Italien. Det rimliga är att Bulgarien, Danmark och Tjeckien gör upp om andraplatsen. Inget av lagen har imponerat på senare år. Men som sagt, landslagsfotboll är landslagsfotboll, och ett inte särskilt märkvärdigt gli azzurri kan nog inte ta ut något i förskott.

Grupp D: Nederländerna, Turkiet, Rumänien, Ungern, Estland, Andorra

Kvalmaskinen Holland lär väl som vanligt ta sig igenom direkt utan playoff? Sovande jätten Turkiet känns rätt anonymt för mig i dagsläget, medan Rumänien fortfarande längtar efter glansdagarna på 90-talets (vilket aldrig lär upprepas eftersom kommunisterna var grymma på att skapa bra fotbollslag). Ungerns ganska unika nedgång sett ur ett fotbollshistoriskt perspektiv är fortfarande en gåta för mig. Estland och Andorra har såklart inget att hämta här.

Grupp E: Norge, Slovenien, Schweiz, Albanien, Cypern, Island

Jag minns på 90-talet när Norge skaffade sig en bra rankingsposition tack vare ett par år på grund av Drillos lilla revolution, och gled sedan vidare på den framgången tack vare några enkla lottningar. Historien verkar upprepa sig. Har faktiskt inte så mycket att kommentera här. De tre på pappret starkaste lagen gör väl upp om två platser, antar jag.

Grupp F: Portugal, Ryssland, Israel, Nordirland, Azerbajdzjan, Luxemburg

En ganska svag grupp där Portugal får gälla som storfavorit före Ryssland.

Grupp G: Grekland, Slovakien, Bosnien-Herzegovina, Litauen, Lettland, Liechtenstein

Grekland får som vanlig nuförtiden en enkel lottning, så man lär väl också fixa minst playoff, men det finns inga garantier för det. Ouppdaterad är jag om varför BiH trots inte har uteslutits av Fifa. Litauen har under de senaste fem åren varit ett lag som varit för svag för att kvala in, men tillräckligt starkt för att förstöra festen för starkare konkurrenter. Kan bli bra jämnt här.

Grupp H: England, Montenegro, Ukraina, Polen, Moldavien, San Marino

Bra lottning för England. Inget av lagen kan konkurrera ordentligt på pappret, och man har dessutom redan mött dem på senare år. Intressant blir om Montenegros nuvarande hajp håller i sig eller om det blir EM-värdarna Ukraina och Polen som under derbyaktiga förhållanden gör upp om andraplatsen.

Grupp I: Spanien, Frankrike, Vitryssland, Finland, Georgien

Komiskt elände för vitryssar, finnar och georgier, som i normala fall kan åtminstone drömma om en playoffplats. Här dök plötsligt två giganter upp och de kommer naturligtvis inte att svika förhandstipsen. Frågan är bara om Frankrike överhuvudtaget kan konkurrera med de regerande Europa- och världsmästarna. För bara några år sedan hade det nästan varit det omvända, men nu är det storebror som får agera lillebror. Men det återstår en del tills dess, och någon gång lär väl Spanien komma in i en svacka.

Inga kommentarer: