söndag 4 november 2012

49

En av få ljusglimtar i dagens moderna fotboll är att det - med situationen i Spanien som undantag - ytterst sällan händer att det kommer fram ett lagbygge som är så mäktigt att det i en oändlighet kan undvika att förlora. Orsaken kan vi diskutera någon annan gång, men de två främsta är ökandet av antalet viktiga matcher, som nog gör att fokus förr eller senare kommer att tappas i nån ligamatch, och det faktum att förändringar kan ske snabbare med cashens påverkan. Det skapar instabilitet.

Sedan Grande Milans storhetstid som jag fick vara med om i mina tidigaste fotbollsår, har det bara hänt två gånger att ett lag i de stora ligorna gått helt obesegrat i en ligasäsong.

Först var det Arsenal som klarade av det 2003-04, och sen Juventus som förra säsongen upprepade bedriften.

Arsenals svit slutade hösten 2004 på grund av en superfilmning av "tuffingen" Wayne Rooney. Det var en jämn match mellan dåtidens två stora giganter i engelsk fotboll och i mitten av andra halvlek kom straffen som Rooney fixade. Arsenal lyckades inte kvittera och under den intensiva jakten utökade United till 2-0.

Därmed stannade Arsenals svit på 49 matcher. Jag kan tänka mig att man någon gång under den sviten hade med sig ett avgörande domarmisstag, men att matchen som avslutade sviten avgjordes på en pinsam filmning är tragiskt.

Fast det har ordnat ett bra sätt att tysta Arsenalfans som fortfarande fast i sin förljugna fyrkantiga värld hävdar att det spelas hederlig fotboll i England medan "italienare filmar".

Precis som Thierry Henrys show mot Roma i Champions League i början av millenniet var ett bra sätt att tysta de romanisti som hakade på anti-Henry-tåget ("han levererar bara mot skitlag"), för att inte tala om hans prestation mot Inter (5-1 på San Siro) något år senare.

Nå, igår kväll upprepade sig historien delvis när även Juventus svit stannade på 49 matcher, i och med att Inter av alla lag kom till Juves nya arena och enligt rapporter helt välförtjänt vann med 3-1. Jag hade matchen på i bakgrunden medan jag sysslade med hemtenta, så jag såg inte mycket, förutom de två sista målen.

Det kommer att svida extra för alla Juventini av uppenbara skäl. Juve har ju mer eller mindre levt på hatet mot Inter post-Calciopoli och nästan alltid vunnit hemmamatcherna mot de blåsvarta oavsett. När Inter varit som bäst, eller Juventus varit i den djupaste dvalan, så har man fixat den här prestigematchen.

På så sätt är det ju typiskt att man förlorar när man har etablerat en tillbakagång i maktförhållandet till Inter.

Kontentan däremot lär inte bli överdrivet stor. Inter känns inte superstabilt och Napoli är för beroende av vissa spelare. Juventus kommer att vinna ligan även 2013.

Inga kommentarer: