tisdag 22 januari 2008

Englands guldålder?

Jag kom att tänka på en intressant grej idag. Det började med tankar om Heyselkatastrofen 1985. Följden blev att engelska lag blev bannlysta från de europeiska cuperna i fem år. Det är väldigt anmärkningsvärt. Och det sorgliga är att det ALDRIG hade hänt idag. Varför sorgligt? För att anledningen är den Moderna fotbollen. Som inte riktigt hade kommit igång 1985. Då fanns det tydligen lite principer att ta på allvar. Idag är det bara pengarna. Att engelska lag ska bli bannlysta från Champions League fem år i rad?! Det låter mest som ett skämt. Både Uefa och de engelska klubbarna skulle förlora alltför många miljoner euron för att tillåta att det ska hända.

Men det var inte det intressanta. De där fem åren gjorde att England hamnade lite efter i Europaspelet, när de säsongen 1990/91 fick återvända till cuperna. Visserligen blev det framgång direkt med Manchester Uniteds seger i Cupvinnarcupen. Även Arsenal vann Cupvinnarcupen två år senare och var därefter i final 1995. Men bortsett från detta hände ingenting, och det är värt att minnas att Cupvinnarcupen var den svagaste turneringen av de tre som då fanns. Fram till säsongen 1996/97 var det i övrigt inga engelska framgångar att tala om överhuvudtaget. Arsenal, Leeds, Man Utd och Blackburn misslyckades alla kapitalt i EC/CL. Den lilla framgången 1997 var att Man Utd nådde semifinalen av CL, där man åkte ut mot blivande mästarna Borussia Dortmund.

Hur såg det ut innan? Liverpool vann EC 1984. Aston Villa vann den 1982. Liverpool 1981, Nottingham Forest 1980 och 1979. Liverpool 1978 och 1977. Ni läser rätt. SEX RAKA ÅR hamnade EC-bucklan i England.

Och nu kommer det intressanta: Hur kunde de engelska lagen vara så framgångsrika på klubblagsnivå när landslaget gick relativt dåligt? Vi brukar ju tänka att England i självaverket är snäppet över de europeiska mittenlandslagen. Att deras toppambitioner bara är illusioner. Att engelska lag de senaste åren har gått långt i CL räknas inte riktigt. De har ju pengarna och kan köpa in utländska stjärnor för att konkurrera med de italienska och spanska lagen.

Men så var det inte på slutet av 70-talet. Så var det inte ens i början av 90-talet. Visst fanns det en och annan skotte eller irländare i dessa lag, men i övrigt inga europeiska fixstjärnor direkt. Ändå vann de alla dessa titlar före klubbar som Milan, Juventus, Barcelona, Real Madrid, Bayern München o s v.

Jag kan inte minnas att frågan diskuterats nån gång förut. Vad ska vi dra för växlar av dessa verkliga brittiska framgångar i Europacupen mellan 1977-1985?

Inga kommentarer: