torsdag 17 januari 2008

Fantasilandskapet söderut

Råkade bli länkad till Jesper Hussfelts årssammanfattning från hans privata blogg. Vad säger man? Synd att en sådan kunnig och passionerad fotbollsmänniska också måste sysselsätta sig med samma löjliga ensidighet som annars kännetecknar Marcus Birros hycklande och ofta hatiska blogg på Svenskafans.com Italien.

Medan fotbollstyckare om spansk och engelsk fotboll i Sverige, kunniga eller okunniga, behandlar sina ligor som vilken annan fotbollsälskare som helst, ödslar motsvarigheterna inom den svenska bevakningen av italiensk fotboll all energi på att vända varenda aktuell fotbollsfråga till en om hur förträfflig och oemotståndlig den italienska fotbollen är, och hur otroligt orättvist den blir behandlad i Sverige.

Naturligtvis är det så att den italienska fotbollen ofta, i Sverige, används som en motpol till den engelska som föredras, på ett negativt sätt. För att förhöja den engelska fotbollens status måste den italienska i sin tur smutskastas över alla rimliga gränser.

Men synen bland den etablerade median är faktiskt inte så svartvit som Birro, eller i det här fallet, Hussfelt, vill eller råkar tro. Och hursomhelst borde en människa inte forma sin fotbollssyn efter en sån skitsak som att det finns en massa trångsynta människor i det här landet som säger sig hata italiensk fotboll.

Konsekvensen av att man gör det är att den italienska fotbollens status minskas kraftigt. Den behandlas på samma sätt som ligor som av uppenbara skäl inte står lika högt i kurs hos tittarna; t ex den franska klubbfotbollen. Detta ständiga gnäll, denna ständiga polemik och jämförelse mot den engelska (och spanska) fotbollen är absolut inte bra för hur svenskar ser på den italienska fotbollen.

Hussfelts sammanfattning går alltså bara ut på att ännu en gång framhäva den italienska fotbollens förträfflighet bortom rimliga gränser.

Regerande världsmästare är den första punkten på listan. För 2007. Året där det inte spelades något VM. Såklart är Italien fortfarande världsmästare, men det har ju inte spelats något VM sedan 2006 års lista.

Där finns för övrigt en sakfel. Att Italien skulle ha dubbelt så många VM-titlar som Tyskland. Tyskland vann VM 1954, 1974 och 1990. 1, 2, 3.

Årets utspelning är Milan - Man Utd. Inte Man Utd - Roma 7-1.

Årets guldskovinnare är också ikryssad. Serie A är ju naturligtvis överlägsen för att dess skyttekungar de senaste två åren har gjort väldigt många mål. På samma sätt som skottska högsta ligan har varit bäst i världen när Henrik Larsson och Ally McCoist har vunnit guldskon.

Att Inter har varit mest överlägsen i den inhemska ligan tas också upp som ett bevis på vilken styrka den italienska ligan besitter. Är då den holländska eller portugisiska ligan särskilt exceptionell om Porto eller PSV står för en motsvarande bedrift?

Och så finns det en särskild kategori som heter årets har-vunnit-ligan-med-Real Madrid, och det är såklart Fabio Capello. Fascistgubben Capello som bedrog sin gamla klubb Roma något oerhört för några år sen, men som Hussfelt och Birro totaldyrkar. För att han är italienare. Sen ska vi inte viska om hur han år efter år misslyckas i Champions League.

Sist men inte minst, årets engelska förbundskapten, Capello. Jag fattar inte riktigt, det borde väl inte vara världens ära att få leda det överreklamerade engelska landslaget? Jo, bara om man är Italienare.