onsdag 12 januari 2011

Messi urinerar på beställning - trodde inte att den skulle nå fram

Att Lionel Richie fick Ballon D'or (2.0) var väl det näst bästa som kunde hända inför de förutsättningar som gällde?

Wesley Sneijder skulle ha fått den 10 av 10 gånger om det fortfarande var France Football som hade hand om tillställningen. Att Iniesta sen har lanserats som ett favorit är ett skämt. Att den ena efter den andra svenska journalisten sedan hakar på detta skämt är pinsamt.

Ytterligare irritation uppstod efter att SVT gjort sin klart sämsta VM-krönika någonsin med ett desperat val av Andres Iniesta som huvudperson i ett VM där han annars var en bland andra, förutom att han, håll i er nu, AVGJORDE VM-FINALEN. Han blev frispelad och, håller i er igen, GJORDE MÅL! Vi väljer ut honom till huvudperson till vårt VM-krönika. Det blir perfekt. Vi har ju redan Johanna Frändén som är fett tajt med de där Barcakillarna, så får vi intervjun gratis i princip.

Vilka muppar.

Det känns faktiskt jävligt skönt att för första gången på evigheter skriva ett sånt här ventilerande frustrationsinlägg. Och jag står för min åsikt. Jag skulle kanske inte säga det rakt ut till mupparna som gjorde krönikan att "ni är muppar". Men jag står för att "jag tycker att det inte verkar som att ni vet vad ni håller på med i den här krönikan och kan bara anta att ni inte kan nåt om fotboll".

* * *

Så nu kom Messi och pissade på alla, och det känns jävligt bra. De försökte låtsas som att Iniesta var årets fotbollsspelare 2010. När Messi vinner då vet vi vad som gäller. Han gör det för att han har av de flesta setts som världens bästa spelare sedan typ 2008. Han hade inte världens bästa 2010, men i ett bredare perspektiv är han numero uno. Det kan man förstås diskutera men så skulle en vanlig enkät se ut.

* * *

Så, då kan vi avsluta med att ranka SVT:s krönikor från 1990 och framåt.

1. Frankrike 1998
Klockren. Bra musik, lagom mycket effekter, neutral i det att Sverige saknas, Albert Svanberg gör ett kanonjobb som speaker, även om vissa saker repeteras så mycket att man börjar tröttna efter att ha sett den några gånger.

2. USA 1994
Kultförklarad och förmodligen ansedd som den allra bästa, men jag tror att det här är en lite felaktig uppfattning som grundas på nostalgikänslor för det som man hade upplevt redan innan krönikan gjordes - att Sverige tog brons i ett VM. Återgivningen av detta var förstås väldigt snyggt gjort, men man får inte glömma att det tog över lite för mycket. VM bestod ju ändå av 24 lag och inte bara av Sverige. Det var nog lite för mycket Hollywood av det hela också. Den där grejen med Karin Boye tycker jag är lite löjlig. Det sänker denna till andraplats.

3. Italien 1990
Ovanligt för mig att inte sätta något Italia 90-relaterat högst på listan men, jag får medge att allt inte var bättre förr. Turneringen Italien 1990 krossar alla listkonkurrenter hänsynslöst, men krönikan var bra, inte magisk. Sverige slogs ut tidigt så det blev inte så mycket detaljtjafs där. Höjdpunkten var antagligen Jane Björk-Jensens lilla utflykt i Neapel inför Italiens semifinal mot Argentina.

4. Tyskland 2006
Minns ärligt talat inte så sjukt mycket av detta, men det var ändå klart mindre löjligt än fyra år tidigare.

5. Japan-Sydkorea 2002
En dålig krönika som markerade den moderna fotbolls intrång även i SVT. Pops var som bäst medioker och skulle göra sig mycket bättre som programledare åtta år senare.

6. Sydafrika 2010
Pinsam. Ett dåligt manus, fjantig effektonani... Första gången jag kollade på en VM- eller EM-krönika och kände "fan vad tråkigt det här är". Den var helt enkelt inte ens bra på det som den ville göra - vilket i sig var något dåligt.

* * *

- Messi asså... Nu e han köng!

Inga kommentarer: