måndag 13 februari 2012

Det här kommer att bli värre innan det blir bättre... Men det behöver inte dröja lika länge till nästa gång

Vet att det är att slå in öppna dörrar, men Inter är definitivt kört för den här gången. It's a done deal. Det är inte förlusten mot Novara i sig som är det slutgiltiga tecknet på det. Det är en sanslös skräll, visst, men i både Premier League och Serie A är det den här säsongen få matcher och få lag som kan garantera resultat mot alla lag.

Det är mer att den senaste tiden har visat det som jag redan var beredd på i höstas. Och när Inter besegrade Lazio på hemmaplan var jag egentligen förvånad. Lazio har en bredd och fräschhet som Inter mer eller mindre saknar.

Det är fortfarande ett väldigt bra lag på pappret, men på plan är det ofta någon som är borta, eller någon som har varit borta, och därför är det inget samspelt lag. Sen är det många som har börjat vackla; namn som låter bra, men som börjar gå miste om energi och motivation. Kanske hade allt sett ännu värre ut utan Samuel Eto'o förra säsongen. Att Diego Forlan skulle vara så lång borta ifrån att ha en liknande roll kunde vi inte veta på förhand. Nu vet vi det. Det säger något när Inter då och då slänger in Nagatomo när man behöver göra mål.

Nu trodde jag inte ens på förhand att Inter skulle kunna vinna scudetton, men att man nu känns så långt borta från Champions nästa säsong, det är ju egentligen en rejäl missräkning. På ett sätt rätt nostalgiskt. Pazza Inter är inte tillbaka, för det är inte mycket pazza mer Inter under Ranieri, bara mycket blaha. Men den allmäna statusen som laget på en lägre nivå än Milan och Juventus, som laget som inte kan garantera framgångar på samma sätt, den är tillbaka.

Och problemen kommer inte att försvinna efter en eventuellt lyckad mercato i sommar. Det finns flertal spelare som förmodligen kommer att vara ännu svagare nästa säsong, om de överhuvudtaget kommer att vara kvar; Samuel, Lucio, Maicon, Thiago Motta, Cambiasso, Stankovic, Milito, Forlan, Chivu, Cordoba...

Och sen finns det ingen kvar som med säkerhet kommer att fylla på nerifrån. Ricardo Alvarez och Joel Obi känns inte direkt givna på det sättet.

Men det finns en tröst för alla förtvivlade interisti...
Innan Calciopoli, innan Inter blev ett lag för titeln, var Juventus och Milan några av Europas allra bästa klubbar. Steget upp att utmana dem var något enormt för Inter. Så är det inte den här gången. Juventus känns visserligen som en orkan just nu, men vi är väl alla överens om att det inte är någon europeisk gigant i skrivande stund?

Och Milan i sin tur ligger inte så värst mycket bättre till än lokalrivalen. Även där finns det en del svaga kort i startelvan, och där är man en svag meracto ifrån att tappa kontakt med Juve.

Så, det är inte riktigt samma berg att klättra för Moratti den här gången.

Inga kommentarer: