söndag 14 juli 2019

Del 7: Värdlandet och Janne


8. Ryssland
Snacket inför kretsade mest kring misstankar om dopning och en riggad lottning. Med Uruguay och Egypten som utmanare om åttondelsplatser ser jag inte det förra som hållbar. Som jag säkert flera gånger nämnt i olika sammanhang så handlar det om allmänhetens intellektuella lättja som inte tar in att ett seedat lag (som alla värdnationer alltid är) slipper per automatik några av världens bästa landslag.

Nåja. Snacket minskade inte efter premiären då Saudiarabien sedvanligt öppnade med en katastrofal insats.

Egypten bjöd på mer motstånd men var ju överlag något av en besvikelse i årets VM.

Mot Uruguay kom så den klara förlusten som tog död på konspirationsteorierna.

Ryssland kom nu ner på jorden och skulle förmodligen trillas bort av Spanien. Men, som konstaterat i genomgången av Spaniens VM så ledde inte det där trillande till något konstruktivt.

I kvarten mot Kroatien såg det ut som att hemmanationen med allt att vinna skulle knipa den där semifinalplatsen men tack och lov lyckades kroaterna ordna att vi i efterhand inte talar lika mycket om den ryska statens eventuella påverkan på det sportsliga.

Anmärkningsvärt är att detta var första gången som Ryssland överhuvudtaget tog sig vidare från gruppspelet. 

2 segrar
2 oavgjorda
1 förlust

11 gjorda mål
7 insläppta mål


7. Gruppdynamiken
Efter två raka missade VM var man tillbaka och det blev lite högt och lågt. Sammantaget en succé såklart. Den första VM-segern på 12 år. Den första vinsten i utslagningsfasen av ett stort mästerskap på 24 år.

Premiären lovade inte mycket inför fortsättningen men det blev en boost att vinna gruppens måstematch. Mot Tyskland var det betydligt sämre, även om det kanske inte framgick av hejaklacks-tv.

Det stora testet och det som sammantaget är turneringens imponerande prestation är segern mot masokistiska Mexiko vars öde var att missa gruppsegern och möta Brasilien i åttondelen. Att vinna mot Mexiko i VM är ingen bragd, men att göra det på beställning är ruskigt starkt.

Schweiz blev en 50-50-match där det avgörande målet kom i ett skede där de rödvita höll på att ta över matchen efter en stark svensk förstahalvlek.

Och så mötet mot England som blev en stor besvikelse men på grund av matchutvecklingen inget hårdare slag mot hjärtat.

3 segrar
0 oavgjorda
2 förluster

6 gjorda mål
4 insläppta mål

Inga kommentarer: