lördag 21 september 2019

Del 11: Mest givna mästaren på decennier


1. Frankrike
Efter så många sorger post-2000. 2002 när man hade ett snuskigt bra landslag. 2006 när man mitt under VM toppade och borde ha vunnit den där finalen. Otroliga men också underkända 2008. Katastrofalt usla 2010. Vinsten kom för mina kära les bleus.

Men det var för sent för att jag ska känna extasen. När man är 36 har man tappat sin naivitet.

Sen har fotbollen själv fortsatt att i kommersialismens intresse vulgarisera bort det mesta av det vackra.

2018 års Frankrike spelar i en dräkt som i sig säkert är tillräckligt duglig men som inte på något sätt kan nudda de vackra skapelser som Le Coq Sportif och Adidas skänkte det. Att dräkten i fråga dessutom kommer från ett basketmärke som Nike hjälper inte. Eller, det är väl snarare den främsta orsaken.

Inte heller sportsligt är man sådär fantastiskt fin att skåda. Griezmann är en ganska härlig spelare, men i övrigt är det mer power än finess. Nya stjärnskottet Mbappe är oerhört värdefull och kommer säkert att vinna ytterligare stora titlar till de blå i framtiden men utan sin speed är han relativt medelmåttig. Han är inte värdig att jämföras med en Zidane och han är inte ens graciös så som en Thierry Henry.

Efter allt detta naggande är det ändå på sin plats att hylla laget som den mest värdiga vinnaren på decennier. Detta Frankrike behövde knappt gäspa för att vinna VM. Man var så överlägsna att man kunde bjuda på världshistoriens mest pinsamma målvaktstabbe. I en VM-final. Framför den målvakten hade man ju en defensiv som hade kontroll på allt och alla. Då återstår bara för motståndaren att ta hand om Pogba, Griezmann och Mbappe. Det är inte Zidane- eller Platiniklass på det, men det är ändå game over.

Och nu är Frankrike i sällskap med Uruguay, Italien, Brasilien, Tyskland och Argentina. De länder som har lyckats ta fler än ett VM-guld.

6 vinster
1 oavgjord
0 förluster

15 gjorda mål
6 insläppta mål

Inga kommentarer: