torsdag 23 december 2010

Inters skilsmässa med Rafa - onödigt

Att Benitez skulle få sparken eller skiljas från Inter som det nu officiellt är tal om, var ett diskussionsämne samma dag som han anställdes av de blåsvarta. Hans första två-tre månader som var hyfsat framgångsrika kommer självklart att suddas bort eftersom det inte ingår i manuset om hur den buttre spanjoren tog ett omöjligt uppdrag. Även om jag känner mig kritisk till att Inter i praktiken har kickat honom, känns det inte som att det fanns ett val efter hans utspel post-klubblags-VM-seger. Han utmanade Massimo Morratti och det går väl inte att tolka det på annat sätt än att han ville be sin boss dra åt helvete medan han hade chansen. I'm... breaking up with you, som George Costanza skulle ha sagt.

Som jag redan antytt tycker jag att hela grejen är bara onödigt. Benitez tar många konstiga beslut men hans meriter talar för sig själva. Han är en bra tränare och han hade i längden passat perfekt i en italiensk klubb med resurser. Bara för ett par år sen ansågs Benitez fortfarande vara ett taktiskt geni, och många väntade sig att han förr eller senare skulle anlitas av Real Madrid för att lösa den klubbens problem med stabilitet.

Han kom till Valencia inför säsongen 2001-02 och vann ligan, vilket då var Valencias första sen 60-talet. Två år senare tog han sin andraligatitel och vann dessutom Uefacupen. Sen tog han över Liverpool och vann Champions League med det begränsade laget i sin första säsong. Det verkar nu ha blivit populärt för många att tala om Benitez som "mannen som förstörde Liverpool", men sanningen är att han förde laget in i dess mest framgångsrika period sedan Kenny Dalglish avgick som manager för LFC 1990. CL-triumfen följdes upp med final 2007, semifinal 2008 och kvartsfinal 2009. I ligan blev Liverpool en av The Big Four och utmanade om ligatiteln på allvar år 2009. Han transformerade alltså Liverpool till ett av Europas mest svårslagna lag, ansågs som skaparen av en renässans för catenaccio (vilket i sig kan ifrågasättas enligt begreppets definition) i den moderna fotbollen, och allt det där.

Det finns sen vissa saker som man kan kritisera honom för. Det gäller väl framförallt hans värvningar som med åren blev sämre. Att man kunde tala om att han överpresterade med en begränsad spelartrupp, var tvungen att vägas med sanningen att han delvis var ansvarig för truppens svaghet genom att helt enkelt investera för mycket i en del floppar. Ändå tycker jag att det sammantaget inte finns någon grunder i omvärderingen av Benitez som en pajas. Han har presterat bra alldeles för många gånger för att hans framgångar ska avfärdas som tillfälligheter.

Men nu kom han till Inter efter sin svagaste säsong någonsin med Liverpool. Glorian var redan borta och fotbollsvärlden hade redan på förhand bestämt att han skulle misslyckas. Han fick aldrig beröm för sina första månader ens under den perioden. Inte för att han utförde stordåd, men Inter såg då fortfarande ut som Serie A:s bästa lag och imponerade i Champions League.

Jag är övertygad om att han i längden hade kunnat göra bra saker med Inter. Att det faktiskt inte var ett omöjligt uppdrag att ta över efter Mourinho. Just nu känns det som att Inter har satt sig i en onödig omställningsläge mitt under säsongen. Ett onödigt mellanår.

Inga kommentarer: