fredag 17 december 2010

Let There Be Champinjoner, del II

Ovanligt omärklig lottning för att vara Champions, men jag gillar resultatet. Det är rätt balanserat och ganska "rättvist" på så sätt att inga länder har fått kanonlottning eller mardröm. Matcherna känns fantastiskt spännande, men inte heller tråkiga.

Ur ett italienskt perspektiv var det definitivt ett steg framåt. Förra säsongen var det mardrömslottning från början till slutet. Eller fram till kvarterna i alla fall, men då var det ju ändå bara ett lag kvar. Då fick vartenda av lagen den sämsta möjliga lottningen. Nu fick Roma det bästa möjliga. Inter och Milan fick det värre men i båda fallen kunde det ha varit betydligt värre.

Särskilt om man tänker på hur lottningen stegvis såg ut. Om Uefas replay stämmer så var Inter den fjärde grupptvåan att dras, och stod inför Real Madrid, Barcelona, Man United och Chelsea. Med reservation för Chelseas nuvarande form så känns Bayern (som man fick) mer överkomligt.

Skulle alla tre ta sig vidare, vore det första gången på sju år som det finns tre italienska lag återfinns bland kvartsfinalisterna. Jag tror inte att det kommer att hända, men chansen är lagom stor.

Här kommer spontana reflektioner om kommande möten:

Roma - Shakhtar Donetsk

Vad ska man säga? Känns 50-50. Roma är ett klent gäng och löper risken att förnedras. Men som jag skrev inför lottningen är det här det minst svåra Roma kunde få.

Milan - Tottenham

Man vet att det har hänt saker med Milans status när lottning mot Spurs känns mer eller mindre som en nit. Spurs har flytet, entusiasmen och rörligheten för att i mina ögon betraktas som knapp favorit. Milans defensiv är för trögt och vi har lärt oss att ledningen är dålig på att ta hand om uppenbara problem. Jag tror inte att Milans berömda förmåga att höja sig i Champions räcker här. De möter ett lag som har råd att se den här erfarenheten som något roligt, och som sagt, även spelstilen passar Milan illa. Jag tror att det rentav lönar sig att spela på att Spurs vinner hela CL. Med undantag för Barca tror jag att de kan rubba vilket lag som helst. 40-60.

Valencia - Schalke 04

Valencia som en gång i tiden var ett typiskt CL-lag har nu tack vare den här "enkla" lottningen chansen att åter ta sig fram långt. I och med att Schalke idag har starkare ekonomiska muskler och att Valencia som bekant har tappat sina, kan tyskarna mycket väl vinna, men sett till ligan, och att man i CL hade en ganska enkel lottning, ser jag VCF som knappa favoriter. 55-45.

Inter - Bayern München

Inter har varit bedrövligt i ligan sen oktober nån gång, men om man fått tillbaka alla nyckelspelare i februari, och om man lyckas hitta en lösning till Walter Samuels frånvaro, är man åter en kandidat till att vinna Champions. Man får inte glömma att de såg grymt stabila ut i början av säsongen, så allt kan inte skyllas på Benitez. Men nu är det bara två månader kvar ändå, och det luktar hämnd för Bayern långa vägar, bara som en del av fotbollens natur att jämna ut saker och ting. Allmänt ovisst hursomhelst, eftersom båda lagen haft det svårt den här hösten. 50-50.

Lyon - Real Madrid

Oj, vad skadeglad jag skulle bli om Lyon upprepade förra säsongens skräll. Men jag kan inte se det hända igen. Det enda som talar emot Real är rädslan att för sjunde gången i rad missa kvartsfinalen. 20-80.

Arsenal - Barcelona

När lagen skulle mötas i kvarten förra säsongen höll jag det som den mest säkra utgången och jag fick rätt. Det lag som ska få Barca på fall måste antingen vara på samma nivå, eller vara ett halvpissigt gnetargäng. Arsenal är ingetdera och kommer därför definitivt att förlora det här. 10-90.

Olympique de Marseille - Man United

OM upplever sin mest framgångsrika period sen Bernard Tapies dagar, men är i grund och botten ett spelande lag och har därför inget att hämta mot vassa United. Med det sagt så var det både konstigt och imponerande att se lagets gruppspelsavslutning. 20-80.

FC Köpenhamn - Chelsea

Battle of the undignified, typ. Chelsea kommer antagligen att ha fått rull på sitt maskineri när matchen spelas, så det finns nog inget annat på kartan än en ganska komfortabel resa vidare till kvarten. 10-90.

Inga kommentarer: