måndag 6 december 2010

Eurotalk som ett understatement

Kolla gärna in veckans Eurotalk på Svenskafans Fan-TV. Inte för att just det här avsnittet var bland de bästa någonsin, men för att det visade på en häpnadsväckande verklighetsfrånvändhet hos kanske framförallt Erik Niva och Anna Brolin, apropå utnämningen av Ryssland och Qatar som de kommande värdnationerna för fotbolls VM 2018 respektive 2022.

Det satt fyra journalister i studion, inklusive David Fjäll, och en mindre etablerad gäst i form av Valenciasupportern Iman Hazheer, och kanske föga förvånande var det den sistnämnde som var minst förvånad över valet av värdländer.

Den rådande inställningen är att FIFA än en gång har skitit i "fansen" och valt två nationer som typ inte är värdiga att ha med ett sånt fotbollsarrangemang att göra.

Eller, Ryssland är ju "hardcore" som Niva säger, men Qatar? Hur tänkte man där?

Det enda positiva som Niva ser med Qatar är att Mellanöstern får arrangera ett fotbolls-VM, men det blir ju inte så positivt eftersom många länder i den regionen ändå inte har några kopplingar till Qatar. Egypten vore mycket roligare.

Jag vet inte. Det här gäller visserligen något som ska gå av om 12 år, men vem är i dagsläget sugen på VM i ett land som styrs av satellitdiktator, med en militant islamistorganisation som dennes största utmanare om makten? Risken för attentat känns väl stort.

Qatar, med sin ringa storlek och sin konstgjorda fotbollskultur är självklart inget optimalt värdland i mina ögon heller, men hur kan man påstå att man inte "förstår" det valet utefter förutsättningarna som vi har? Ur FIFA-perspektiv är Qatar ett rätt så klockrent val. Det är en värd som med sina oljepengar kommer att leverera fullt ut vad gäller organisation, faciliteter och så vidare. Det handlar om pengar och resurser. Qatar har det som krävs. Mycket mer så än vissa mer sunda länder, där man inte leker med sin omgivning på samma sätt. Om arenor sen står tomma efter mästerskapet, det är Qatars problem och inte FIFA:s.

Anna Brolin förklarade att hon tyckte att det iberiska paret borde ha fått det. Utan motivering. För det är väl ingen som ifrågasätter en tankestruktur att allt kretsar kring oss. Det är underförstått att Spanien-Portugal är "nära". Om det sen beror på om du frågar svensken eller irakiern, det är en annan femma.

Hon menar för övrigt att det känns som en "trend" att lägga mästerskap i andra områden än västra Europa. Sist jag kollade hade vi ett VM i vår del av världen för fyra år sen, följt av ett EM för två år sen. Ser inte mycket av en trend ännu. Världen är större än en liten del av en liten kontinent väster om Asien.

David Fjäll kommer med aningen desperata argument som att Qatar är ju faktiskt en diktatur och kvinnor är förtryckta "där". De är inte värda att hålla i ett VM. Vi däremot lever ju i den bästa av alla världar och gör absolut inte skillnad på folk och folk. Vi ska ha VM för vi är vi och alla andra strävar efter att vara som oss.

Sorry, vänner, men det är dags att vakna. Att vara fotbollssupporter är inte exklusivt västeuropeiskt. Det finns "fans" även i andar delar av världen, tro det eller ej. Det är inte mindre jobbigt för en pakistanier att ta sig till Spanien än vad det är för en svensk att ta sig till Qatar.

Och att VM i Qatar kommer att vara för folk med pengar gör inte turneringen fundamentalt annorlunda än vad den har varit de senaste 10-15 åren. Det kanske är lätt att tro det om man som journalist får tillgång till VM och EM som en del av arbetet när dessa gått i Europa, men för en vanlig människa är det riktigt svårt utan pengar eller särskilda kontakter. Min egen erfarenhet av att i ett helt år innan VM 2006 försöka få tag på en "utan hjälp" var demonstrativt. Det lyckades efter många konster, men om man orkar med ännu en runda... Det vore väl nästan som att planera en VM-resa till Qatar...

2 kommentarer:

Ola sa...

Jag har sanningen att säga inte hunnit med Euro Talk den här veckan (vilket är ganska unikt, då det mer eller mindre alltid är prioritet under måndagskvällar), men jag gillar vad jag läser. Inte Nivas, Brolins & (framför allt) Fjälls åsikter och kommentarer, men din hållning. Det blir ett präktigt och genomarbetat dunk i ryggen från min sida. Äcklas själv ganska ordentligt av att korrektheten är en dygd i övriga delar av samhället, men inte inom fotbollen. Sågandet som inte bara dessa människor utsätter Qatar-VM för kan de gärna få trycka upp i rektum. Skulle fotbollen t ex vara mindre angelägen i Qatar än hos huvudkonkurrenten United States of Arsholes? Att inte England får VM vart åttonde år, hur märkligt är det? Vakna, människor!

Hossein Nayebagha sa...

Tack.

Man är ju van med mycket i den rådande världsordningen, men det här såg jag inte ens komma. Jag trodde att alla var beredda på att Qatar inom en snar framtid skulle få VM, oavsett om man gillar det eller inte. Niva som har skrivit en bok om världsfotbollen säger ju att han inte förstår valet av Qatar överhuvudtaget. Sjukt.