söndag 12 juni 2011

Shit that's happened since förra gången - del 2

Deportivo La Coruña åker ur Primeran.

Spanska ligan under uppväxten innebar highlights i Eurogoals, redan innan man tog in svenska kommentatorer och lät på så sätt supernörden Chris Härenstam göra programmet till en modern svensk klassiker.

Då, liksom nu, var det bara två lag som hade något med ligatiteln att göra. Det hände att ett annat lag kom fram, men fram till 1996 var det alltid Johan Crujffs Barca mot någon upplaga av Real Madrid. De var bara inte fullt lika överlägsna resursmässigt (och resultatmässigt) eftersom det fortfarande inte fanns lika mycket pengar i fotbollen.

Säsongen 1999-2000 började dock Viasat Sport att direktsända ligan för oss i Sverige, och jag hakade på direkt. Även om jag alltid brukar påpeka att La Liga inte fastnat lika mycket för mig som Serie A eller (ja, till viss del fortfarande) Premiership, var det alltså några år i början av millenniet där jag hade den spanska som min favoritliga. Att Cagliari stod utanför Serie A bäddade för det.

Och det var året då Depor vann ligan, efter en hård batalj med Louis Van Gaals Barca. Innan hade det bara hänt en gång att Barca och Real inte vunnit ligan på de 16 år som gått mellan baskernas storhetstid och det som nu hände. Det var alltså stort och Javier Iruretas Depor var ett lag som man respekterade, även om jag personligen höll på Valencia. Det var inget lag som man skulle kalla för stjärnspäckat, men det var en jämn trupp med många spelare av hög internationell klass. Spelare som vi minns är bland andra ytterbackarna Manuel Pablo och Romero, mittbacken Naybet, mittfältarna Mauro Silva, Victor, Djalminha, Fran, anfallarna Pandiani och den ultimate målspottaren Roy Makaay (!) längst fram. Under åren anslöt även spelare som Valeron, Luque, Tristan.

De två följande åren efter ligasegern gick man till kvartsfinal i Champions (vilket på den tiden var mer besvärligt då det krävdes ett andra gruppspel för att ta sig dit) och 2004 "peakade" man med en plats i semifinalen, tack vare den klassiska 4-0-segern mot Milan på Riazor (som alltså vände ett hopplöst 1-4-underläge från första matchen).

Det handlar alltså inte om särskilt många år sen, men placera samma bedrifter och namnet Depor i samma mening år 2011 (eller lika gärna 2007 eller 2008) och det låter bara absurt. Det säger oss att vi under de senaste tio åren ändå har varit med om förändringar som är en del av den moderna fotbollshistorien, och det säger också en del om hur oerhört snabbt det gick att Depor gick från att vara ett europeiskt topplag till ett anonymt spanskt mittenlag.

Därför kommer det inte som någon jätteöverraskning att man nu åker ur högsta serien för första gången 20 år, även om det måste svida rejält att åka ur på hela 43 inspelade poäng. I slutändan var man också ett sketans mål ifrån att klara sig kvar i sista matchen mot Valencia (innan Los Che dödade matchen på övertid).

Inga kommentarer: