fredag 12 april 2013

Lottning, konspirationer, fördelar, närhistoria och Wembley

AMEN ÅAAHHH!

Okej, det kunde ha varit värre.

Lottningen i Champions, alltså.

Det fanns ju tre olika kombinationsmöjligheter, och utgången blev mitt näst sämsta val;

Bayern München - Barcelona
Borussia Dortmund - Real Madrid

Generella principer:

Det är alltid tråkigare när två lag från samma land möts. Det går emot hela idén med europeiskt cupspel.

Det är alltid tråkigare när lag som redan mötts tidigare under säsongen möts igen i en slutspelsmatch längre fram.

Det är alltid tråkigare när lag som har mötts ett antal gånger i tidigare säsonger möts.

Under rådande förutsättningar gick det inte att radera alla dessa punkter från utgången, så jag fick nöja mig med:

Bayern München - Real Madrid
Barcelona - Borussia Dortmund

Det andra mötet hade varit bland de mest möjliga intressanta. Det första mötet hade varit en repris på förra säsongens semifinal, mellan två lag som har mötts många gånger sedan millennieskiftet. Vilket tar ifrån magin en hel del. Men hellre det än att Borussia och Real kommer att mötas nu, efter att ha mött varandra i gruppspelet.

Annars...

Konspirationsteoretiker hävdar att Uefas dröm är El Clasico i finalen. De flesta av oss tycker att det utöver principen om nationsmöten börjar bli väl tjatigt med just Barca och Real. Total inflation. Men hos de breda lagren globalt är det fortfarande en större grej att de två möts än till exempel Bayern - Barca, enligt teorin. Och den är nog rätt. Det är folk som inte har känsla för fotboll som utgör den breda massan. Dagens lottning möjliggör El Clasico i finalen.

Möjligheten förstärks i teorin även av att både Barca och Real får avsluta på hemmaplan. Det har länge varit allmänrådande uppfattning, men jag är som bekant av annan åsikt. Att det antingen är sak samma eller rentav fördel att börja på bortaplan.

Det finns invändningar om statistik hit och dit, men statistiken är som bekant vinklad. I den första rundan av utslagningsfasen får ju gruppettorna alltid avsluta hemma. Då gruppettorna ofta är de bästa lagen är det rimligt att de också går vidare, vilket har en stor påverkan på statistiken.

Som exempel avslutade Barca och Real borta även förra säsongen, men båda åkte ur.

Det finns förstås två positiva saker med detta, varav det första jag redan nämnt indirekt:

Det blir inte fyra inhemska möten som det kunde ha blivit.

Det andra är att vi garanterat får ett möte mellan Bayern München och Barcelona.

I mitt tyckte inte lika häftigt som att se Borussia på Camp Nou och Barca på Westfalen. Men bra nära.

Dock kanske aningen mer intressant. Vi är väl alla eniga om att nominera Bayern till Europas bästa lag, och den tronen har Barca haft fram till nu. Det här blir som ett äkta titelmöte.

För att illustrera hur mycket styrkeförhållanden har förändrats räcker det att titta tillbaka på Guardiolas första säsong; 2008-09.

Då kom ett Bayern lett av Jürgen Klinsmann och blev fullständigt överkört. Redan i första halvlek tryckte Barca in fyra kassar i buren och gick i halvtid med en 4-0-ledning. FYRA-NOLL efter 45 minuter mot BAYERN MÜNCHEN. Det var lite standard på Camp Nou på den tiden i spanska ligan.

I returen klackade sig Barca förbi med ett oavgjort resultat om jag inte minns fel, inklusive ett äckligt snyggt mål av Keita (?)

Det finns förstås inte en chans i hela världen att detta upprepar sig.

Men det finns en god chans att Barcelona återvänder till Wembley där man senast vann turneringen, för bara två år sene.

Jag skulle uppskatta det till 40%. Den spontana känslan är att siffran är ännu lägre, men vad Messi kan göra mot Bayerns backlinje kanske inte blir så härligt för tyskarna.

Vad gäller Borussia och Real har jag ingen aning. I gruppspelet var det inget snack om vilket lag som var bättre, men det var då, det. Känslan är väl som alla andras att Real går vidare.

* * *

Om ni för övrigt undrar varifrån Uefa fick den korkade idén att lägga finalen på samma arena där den spelades bara förrförra året så har det att göra med 150-årsjubileet av FA, the Football Association som fint nog är namnet på det engelska fotbollsförbundet.

FA:s grundande markerar också fotbollens födelse. Ordet soccer som används i en del länder kommer av begreppet association fotboll, i betydelsen den fotboll som följer de regler som ställts av the Football Association.

Det är väldigt fint av Platini att hylla detta.

Men det är också jävligt usel framförhållning att man inte tänkte på detta när man utsåg nya Wembley som värd för 2011 års final.

Inga kommentarer: