söndag 8 december 2013

VM-lottningen: En genomgång; del 2

Grupp E:  Schweiz - Ecuador - Frankrike - Honduras

Som jag har fattat det rätt så bestämde sig FIFA för att gå enbart på FIFA-rankingen när man seedade till lottningen, och bortse från prestationer i de senaste VM-turneringarna vilket bruka vara en förutsättning.

Det resulterade i att Schweiz - som alltid verkar få en enkel lottning i europeiska kval - blev absurt nog toppseedat.

För fyra år sen spelade Spanien, Schweiz, Honduras och Chile i Grupp H och den här delades alltså det sällskapet i två läger, där Spanien och Chile hamnade i Grupp B medan Honduras och Schweiz alltså möts här i Grupp E.

2010 lyckades Schweiz med att skrällbesegra Spanien och ändå åka ur VM i gruppspelet, då man i avslutningsmatchen inte lyckades besegra Honduras som då inte hade annat än äran att spela för.

Höghöjdsexperterna i Ecuador gör comeback i VM-sammanhang efter sina blott två tidigare deltaganden 2002 och 2006.

Frankrike har det blivit mycket snack om. Ursprungligen lades laget som ensamt europeiskt land i den tredje potten men FIFA ändrades sig i sista stund (jag är ej inläst på detaljerna) och konspirationsteorier pekat mot Michel Platini och alla möjliga figurer. Här har det fuskats för att underlätta för Les Bleus. Men sanningen är ju att ändringen inte garanterade någon drömlottning. Det som gör att Frankrike får en drömlottning är att man hamnar i gruppen där Schweiz är toppseedat. Det hade de andra europeiska lagen också kunnat göra även efter den lilla ändringen att Frankrike flyttades till en annan pott.

Nå... Om Frankrike har en drömlottning här så känns det som att det går jämnt upp då man i kvalet fick Spanien i sin grupp, och playofftvång blev därmed så gott som en självklarhet.

Där lyckades man osannolikt nog återhämta sig efter ett 0-2-underläge mot Ukraina.

Detta gör att man går in i detta VM med hög moral. Då man varit kanske världens mest underpresterande landslag de senaste 12 åren har man här en bra chans att göra gott ifrån sig. Även om det inte låter så i förhandssnacket så får man inte glömma att EM senast trots allt var ett steg framåt från de monumentala misslyckandena i EM 2008 och framförallt VM 2010.

Frankrike får gälla som gruppfavorit. Därefter känns det rätt öppet mellan de andra tre. En intressant fråga är om det påverkar Schweiz negativt att VM spelats i Sydamerika. Historiskt sett har det inte varit helt obetydligt med de geografiska förutsättningarna men i takt med globaliseringen av fotbollen kanske sådana faktorer betyder mindre idag.


Grupp F: Argentina - Bosnien-Hercegovina - Iran - Nigeria

Man kan nog säga att ingen annan grupp har en sån klar gruppfavorit som Grupp F, där Argentina bör gå helt rent på ärkefiendens land.

För Iran som fortfarande har mycket att bevisa på den här nivån (fjärde mästerskapet nu) och debutanten Bosnien kommer det att vara lite av en ära att få möta Argentina. Och kanske även att få möta varandra då länderna har haft vänskapsband sedan Irans stöd till Bosnien under Balkankrigen på 90-talet.

För Nigeria är det tredje gången som man stöter på de randiga.

Det rimliga är att Bosnien och Nigeria slåss om andraplatsen bakom Argentina. Bosnien har gått väldigt bra under flera år nu, men är trots allt debutant på den här nivån. Nigeria gjorde det skapligt bra för fyra år sen och hade lite otur. Man har en hel del rutin (men kanske ingen kontuniutet) och även om det är en kliché så brukar man säga att det kan vara bra att vara van vid värme när VM spelas nära ekvatorn...


Grupp G:  Tyskland - Portugal - Ghana - USA

Ännu lite av en monstergrupp. USA kommer alltid att vara ett svårbedömt landslag på grund av att man har få av sina äss i Europa och att man har begränsad konkurrens i sitt kval. Men erfarenhet visar att man är ett mästerskapslag som mår bra av stormatcher. Ändå tar jag upp laget först ut för att konstatera att de får gälla som outsider. Inte av underskattning, men av respekt för den enorma styrkan i gruppen.

USA:s möste mot Ghana kommer att vara den tredje i rad. Båda gångerna tidigare har Ghana segrat med 2-1. Först i gruppspel 2006 och sedan efter förlängning 2010.

Ghana ser ut att vara Afrikas bästa landslag just nu och var som bekant extremt nära att bli första afrikanska laget i ett VM-semi för fyra år sen. Talangen finns för att ta sig vidare härifrån. Frågan är om organisationen finns. De afrikanska lagen har ju som bekant en besvärlig situation med superstjärnor i Europa som samlas för att styras av orutinerade och resursfattiga organisationer.

Portugal är som jag upprepat några gånger nu kanske världens bästa mästerskapslag, och gäller därmed som andrahandsfavoriter i gruppen.

Gruppfavorit är såklart Tyskland. Tyskland har varit ett av världens bästa sedan kvalet till EM 2008 men tappat den västtyska förmågan att vinna titlar. Det är 18 år sen sist. Under Joachim Löw har man en finalplats följt av två semis. Nu är det verkligen dags att man åtminstone tar sig till final. Samtidigt slipper man att vara storfavoriter den här gången. Brasilien är ju Brasilien.

Grupp H:  Belgien - Algeriet - Ryssland - Sydkorea

Här spelar Belgien huvudrollen. De röda djävlarna har producerat en mängd talanger under många år nu, men först nu har man tagit det där stora steget som alla väntat på, och gör därmed sitt första stormästerskap sedan 2002.

Som sagt i samband med Colombias grupp har vi tidigare sett nya heta uppsnackade utmanare misslyckas kapitalt tidigare. Så det är väl tur att Belgien får en överkomlig lottning.

Liksom Belgien gör Ryssland sitt första VM sedan 2002. Även den gången möttes lagen i gruppspelet, där belgarna i en avgörande sistamatch besegerade ryssarna med 3-2.

Sydkorea visade senast att man på allvar etablerat sig som ett lag att räkna med i världen och får med sin rutin räknas som favorit tillsammans med Belgien i den här gruppen.

Algeriet kämpade en hel del i Sydafrika men åstadkom i slutändan inte mer än att nolla England. På förhand är man nederlagstippade.

Inga kommentarer: