lördag 7 december 2013

VM-lottningen: En genomgång

Okej, där fick vi lottningen av VM. Man har ju sämre koll nuförtiden men att kommentera en VM-lottning är obligatoriskt. Händelsen är väl nästan minst lika stor som VM självt, då det tar fantasierna ett steg upp. Nu kan fotbollsfans föreställa sig lite mer konkreta bilder under det halvår som kvarstår innan spektaklet börjar.

Jag saknar den gamla goda tiden när jag hade mer tid för fotboll i mitt liv, vilket ledde till att jag kunde analysera och spekulera läget och komma med heta tips etc.

Den här gången får det tas för vad det är. Kommentarer. Tankar. Observationer.

Även bortsett från det faktum att jag har lite sämre koll så är landslagsfotbollen idag betydligt jämnare än vad som var fallet. Det gör allting väldigt ovisst. Utgången av gruppspelet kan bli mer oförutsägbar än vad man spontant känner. Och visst är det en väldigt bra lottning också? 2010 hade flera grupper med väldigt tydliga förhandsfavoriter. Den här gången verkar det väldigt jämnt i nästan alla grupper.

Så...

Grupp A: Brasilien - Kroatien - Mexiko - Kamerun

Liksom för fyra år sen kan vi nöjt konstatera att värdnationen inte får något gratis den här gången. Ofta i historien har ju det sett misstänkt överkomligt ut att ta sig vidare för värdlandet. Så blev det inte för Sydafrika och så blir det inte nu för Brasilien.

Nu råkar värdlandet vara kanske världens bästa fotbollslandslag, så även efter en ganska tuff lottning är man skyhöga favoriter att sopa hem Grupp A. Och det hade väl kunnat vara värre. Bredden är stor men man slapp åtminstone Europas starkaste kandidater. Kroatien har i VM-sammanhang fortfarande inte tagit sig till slutspelsfasen sedan bronsmedaljen 1998. Laget hade en s vår höst och en tursam playofflottning, och är därmed väldigt svårbedömt.

Mexiko har inför turneringen gått vidare från gruppspelet fem gånger i rad, något som bara Tyskland och Brasilien kan skryta med i övrigt. En ganska otrolig statistik som måste tas med i beräkningen. VM går dessutom i Amerika, vilket bör gynna laget.

Kamerun som har varit mitt favoritlandslag sedan 1990 har jag väldigt dålig koll på. Man kan bara konstatera att man tog sig till VM på ett komfortabelt sätt och att den här lottningen är den tuffaste man har fått på vädligt länge. Kanske kan man nu utan stora förväntningar äntligen ta sig vidare från gruppen. Det har man som bekant inte gjort sedan den historiska framgången just 1990.


Grupp B: Spanien - Nederländerna - Chile - Australien

De regerande finalisterna möts igen i det som måste vara ett var turneringens allra starkaste grupper. De orange ser knappast bättre ut idag än vad de gjorde för fyra år sen och då hade man ofattbart mycket flyt på vägen till finalen. Chile som fortfarande är en het fotbollsnation kan nog mycket väl utsätta Holland för ett nytt fiasko efter EM 2012. Australien ska inte räknas bort, men får finna sig i att vara outsider.

Spanien får gälla som gruppfavoriter och mötet med Chile är en repris på ödesmatchen i gruppspelet för fyra år sedan. Tänk att Spanien på allvar riskerade att åka ur gruppspelet då. Idag kommer man till VM med tre raka stormästerskapsguld bakom sig. En unik prestation. Skulle man vinna VM-guld igen är man det första landet att göra det sedan Brasilien vann VM i Chile 1962.

Då VM går i Brasilien tror jag att majoriteten är överens om att La Roja går in i VM som andrahandsfavoriter. Det faktum att man nu tagit tre raka mästerskap talar också emot laget då fotboll inte tillåter någon överdriven dominans. Och efter tre guld och framgångar för FC Barcelona under samma period bör hungern inte finnas där stommen i truppen.

Samtidigt fortsätter Spanien som fotbollsnation att producera den ena toppspelaren efter den andra. När VM-truppen tas ut kommer antalet frånvarande stjärnor att säga en hel del om hur mycket talang det är som Spanien förfogar över. Så, även om jag inte gärna vill tro det, så har Spanien en jättechans att ta sitt andra raka VM-guld, och sin fjärde raka mästerskapsguld.


Grupp C: Colombia - Grekland - Elfenbenskusten - Japan

Intressant grupp med hög lägstanivå och motståndare som - om jag bara snabbt går igenom minnet - inte har mött varandra tidigare i VM.

Japan såg väldigt bra ut i senaste VM, men gjorde trots allt sin bästa match mot en Danmark på dekis. Grekland fick än en gång en ganska enkel kvallottning och lyckades ta sig VM först efter playoff. Men landet har nu skaffat sig mycket mästerskapsrutin och har absolut en chans att överraska.

För, ja, Colombia och Elfenbenskusten får ses som förhandsfavoriter. Ivorianerna bestraffades med mardrömslottningar när man sett till spelarmaterialet hade maxat, 2006 och 2010. Den här gången kan man inte klaga på lottningen. Colombia är tillsammans med Belgien ett av turneringens hetaste landslag. I VM har man inte varit med sedan 1998. Som andra påpekat har uppsnackade landslag många gånger stått för besvikelser tidigare i historien, så det bör inte chockera någon om man trots allt åker redan här.


Grupp D:  Uruguay - Costa Rica - England - Italien

Oj, oj, oj... Kanske är namnen större här än potentialen, men ja, det ser i alla fall mäktigt ut med så många klassiska fotbollsnationer som brakar ihop direkt i gruppspelet.

Uruguay är ett annat landslag som jag hela mitt liv varit väldigt fascinerad av. Man har ingen het Diego Forlan med sig den här gången, men å andra sidan har Edinson Cavani sedan fyra år sen blivit ett av världens bästa forwards och Luis Suarez är minst lika bra nu som då. Det är alltså där de himmelsblå har sitt farligaste vapen, vilket är okaraktäristiskt för ett land känt för benknäckande försvarare.

Italien har konstant sett bra ut sedan den för mig osympatiske Cesare Prandelli tog över landslaget. Ja, han verkar "snäll", men jag har väldigt svårt för hans laguttagningar där varje stolle som råkar få en fot i ett storlag får chansen. Jag tycker också det är extremt hycklande och osympatiskt att gå ut och annonsera att alla spelare som inte är helhylliga karlar inte är välkomna i landslaget. Därtill föreslog han nyligen att man borde införa möjligheten till timeout i heliga fotbolls-VM med hänvisningar till att det gynnar "showen" om man får vila några minuter. Och även om det förmodligen hade hänt oavsett  så har han dödat Italiens karaktär som ett försvarsstarkt landslag.

Men resultat har Prandelli lyckats ordna hittills och för mig är azzurri ändå klara favoriter i den här gruppen. Jag saknar majestätiska försvarsspelare, men det finns fortfarande en bra grundkompetens i Italien som fotbollsland.

Italiens favoritskap för mig grundas på att Uruguay naturligt nog inte har någon jättebredd ifråga om stora spelare... Och att England ju är ett större namn än den fotboll som man bjuder på. Att laget ser ganska blaha ut trots den överhajpade liga där spelarna huserar säger en hel del.

Det som talar för England är att Uruguay verkar ha mycket respekt i fotbollsvärlden och att Italien är Italien. Aldrig någonsin tidigare har England haft så lite förväntningar på sig inför ett VM. Med en Roy Hodgson som gillar att slåss som underdog kan det mycket väl bli så att man lyckas just för att man slipper de överdrivna förväntningar som alltid omgett landslaget.

Lilla Costa Rica spelar en biroll här, men större under har skett än att man tar sig vidare till åttondelen. Jag har ingen koll på laget, men deltagarna från CONCACAF har visat sig att hålla en hög nivå, så även om man enligt förhandstipset slutar fyra får de andra lagen kämpa för att besegra Costa Rica.

Inga kommentarer: