tisdag 11 oktober 2016

Utvärdering av EM - del II

Grupp C
Efter många års puttrande blev det äntligen Polens tur. För första gången på 30 år tog man sig vidare från ett gruppspel i slutspelet. Det såg inte överdrivet bra ut i premiären mot Nordirland och Milik blev turneringen igenom en usel målsumpare, till skillnad från hur det blivit nu i ligasäsongen där han öser in mål för Napoli. Det blev ändå seger och efter kryss mot Tyskland i den andra matchen var det inget snack om saken.
    Tyskland behövde aldrig förta sig och efter flera övertygande turneringar fanns det inget att reagera på överhuvudtaget gällande världsmästarna.
    Ukraina blev liksom Rumänien i Grupp A ett blekt lag som inte gjorde många glada. Jag missade för övrigt deras nyckelmatch mot Nordirland där britterna i mina ögon skrällde med att vinna.
    Även de grönvita noterade fotbollshistoria för första gången på 30 år och det handlade om att de överhuvudtaget var med. Med ett på pappret mycket svagt manskap kämpade man till sig en tredjeplats och jämn målskillnad vilket faktiskt förde laget vidare till åttondel. En praktsensation för ett landslag som fram till nu inte hade varit nära en att kvala in till en turnering på decennier, men å andra sidan byggde ju allting på den där segern mot Ukraina.

Grupp D
Kroatien tog lite revansch för senaste EM där man var ytterst nära att kicka ut blivande mästarna Spanien i gruppspelet men fick se sig själva utslagna. Den här gången gick båda vidare men när de åter möttes i den sista gruppspelsmatchen var det schackrutorna som vann och tog därmed gruppsegern.
    Den utgången borde inte ha betytt så jättemycket för de regerande Europamästarna men så som åttondelen gick kanske det ändå var ödesdigert.
    Själv såg jag inte så mycket av den matchen eftersom jag hade mina ögon på Turkiets match mot Tjeckien. Även där en repris på ett gruppavgörande. Det var ju 2008 när Turkiet stod för en av många makalösa upphämtningar genom att besegra ett starkare Tjeckien med 3-2.
    Turkiet har ju varit laget som ofta sviker i kvalet men när man väl är med i slutspelet levererar man alltid och den kvällen svek man inte. Efter två usla matcher var man riktigt utskällda, och då tog man fram heroismen och körde över tjeckerna inför sina fanatiska fans. Ändå blev det då ett trendbrott eftersom det visade sig inte räcka. 0-3 mot Spanien i andra matchen visade sig för kostsamt.
    Tjeckien hade ärligt talat inte mycket att hämta i EM och utan att göra bort sig slutade man sist i gruppen. Minnesvärt för deras del blir upphämtningen från 0-2 till 2-2 mot Kroatien. En match som folk mest kommer att minnas för den kroatiska supporterprotesten med inkastad rökbomb och det påföljande internbråket på läktarna.

Inga kommentarer: