lördag 14 augusti 2021

Utvärdering: Dräkterna - del 2

 

1. Tyskland

Vi fick bara se den ordinarie dräkten en gång men det var fint medan det varade. Så enkelt men ändå så snyggt med lite 80-talskänsla på tröjan med de tvärrandiga strecken och skölden som tack och lov inte moderniserats (som Frankrike till exempel) och är fortfarande bland de allra snyggaste om inte rentav snyggast. 

2. Skottland

Det har gått 23 år men Skottland är fortfarande snygga som satan. Hade toppat listan om man fortfarande haft vita shorts och röda strumpor. Men det som finns är ändå ruskigt snyggt. Färgen och den lätt mönstrade tröjan. De små röda och vita detaljerna. 

3. Belgien

Kanske är jag lite generös här men när Belgien springer ut i den här dräkten känns allt i lagom doser och framförallt att Belgien är som Belgien ska vara, och det är väl den allra viktigaste faktorn; att man behåller  sin identitet på det sättet. Att man känns igen.

4. Frankrike

Nike har slaktat den fina franska fotbollshistorien under de tio år man varit sponsor men den här gången är man lite fiffiga med sin perceptionspsykologi  och får fram en nyans som är lite mer som det brukade vara, genom att dra tvärrandiga streck över marinblått som alltså på avstånd får hela tröjan att se mer jungfublå ut. Tvärrandiga streck, inklusive den tjocka röda vid brösten, är också att krypa till Adidaskorset lite med en passning till 1984, som i sin tur fick en retrovariant 1998 (med de tunna strecken borttagna två år senare). Det är inte snyggaste Frankrike haft, men kanske det bästa under Nike-åren. Minus för den lökiga världsmästarskölden som gör en del skada, men inte överdrivet mycket.

5. Spanien

Går liksom Sverige i en mindre åtsittande passform. Har därtill en slags konstnärlig design på tröjan. Jag är normalt väldigt skeptisk till när pretentiösa designers försöker se till olika länders historia och adelsmärken snarare än deras fotbollshistoria specifikt. Vill nån dra fram associationer till Goya eller något här? Det känns så. Men det funkar här. Inte det snyggaste jag sett men ett vågat drag. Sånt gillar jag. Sen är ju min käpphäst att Spanien ska spela i blå shorts och svarta strumpor. Var det i senaste EM som man faktiskt hade det för första gången sen 1990? Jag vill minnas det. 

6. Sverige

Jag vet, jag vet. Det här känns lika suspekt som antalet svenskar som vunnit nobelpriset i litteratur. Men ni vet också att jag inte är någon hejarklacksledare. Det är långt ifrån briljant; nyansen på det blå är traditionsbrott, kragen är tveksam. Men jag höjer den här ett antal placeringar för jag är lite impad av den litet men uppenbart otajtare passformen på tröjan. Jag är inte ett fan av pösiga kläder och var liksom alla andra oerhört förtjust i Italiens 2000-ställ som i strid med det som gällde då var urtajt. I mitten av 90-talet och några år framåt var det alldeles för mycket plagg på spelarna. Men när det vände har det gått för långt med att precis alla klubbar i hela världen ska åtsittande tröjor. Jag misstänker att trenden har hållit i sig väl länge för att det ju är så oerhört viktigt i dessa ytliga dagar att spelarna ska kunna visa upp sina vältränade kroppar. Mitt i detta kommer Sverige och Adidas och säger "fuck it, nu går vi den här vägen". Det gör det oförutsägbart och därmed mer tilltalande än vad själva designen kanske borde göra den till.

7. England

Det blir oftast pyjamas numer men de marinblå shortsen kom fram till slut i kvartsfinalen mot Ukraina. Sidranden är ful och drar ner lite. Annars är det snyggt stilrent och den unika färgkombinationen är en klassiker.

8. Wales

Klassiska färger och snygg design. Inget man kan rå för men rött är som sagt väldigt vanligt och därför uteblir den stora effekten som kan få en upp till de allra bästa.

9. Ryssland

För att vara ett land som uppfattas som traditionalistiskt är den ryska fotbollen ganska plastig. Inte att de är alltid fula - i den här kategorin var man totalt sett världsbäst i hemma-VM för tre år sen - men ligan är angloamerikaniserad till max och landslagsidentiteten väldigt förflyktigad. När Ryssland först blev ett självständigt land spelade man i en flaggtricolor. Sen bytte man till helvitt. Ett tag spelade man i vinrött. Sen rött. Allt detta under loppet av mindre än 25 år. Man var inte heller för fina för att ta in en "mirakelmakare" till tränare med allt jippo som omgav den historien. Om man är smarta så ser man nu till att göra det till permanent att spela i detta röda ställ som ändå har sovjetisk historia i sig. Helst med vita shorts som i senaste VM, men helrött kan väl få funka också. Tråkigare men... Ja, här finns åtminstone inga traditioner att vårda. Min gissning är dock att när Putin är borta från makten och en så kallad västvänlig regering är bildad så kommer någon snabbt att göra en markering genom att påtvinga landslaget en dräkt som är just mer ryskt och mindre sovjetiskt. För det känns som sagt som att det är mycket snack och lite verkstad när det gäller Ryssland.

10. Österrike 

Komplicerat. Jag gillar egentligen inte att man på riktigt har dumpat sin gamla svart-vita-dräkt sedan länge. Hur kan man bara avfärda så mycket historia sådär? Jag menar, tänk om Tyskland bestämde sig för att dumpa sin och börja lira i svart och rött med gula detaljer. Eller att Sverige dumpade den gula tröjan. Nu har ju det rödvita alternativet alltid funnits som andradräkt men ändå. Man måste ifrågasätta Österrikes känsla för fotboll. Det är ju samma land som tillät ett av landets mest anrika klubbar att tillintetgöras på identitet för att uppgå i Red Bulls nya fotbollssatsning. 

Hursom... Trots alla dessa invändningar, och trots allt Arsenalformatet på tröjan är ytterligare ett irritationsmoment är det totalt sett en okej dräkt. Mest tack vare den snygga designen. Stilrent och med finess. Ser dock bättre ut från nära håll.

11. Tjeckien

Har likt många andra länder med trefärgad dräkt tvingats ha sin alternativa helvita dräkt som sin ordinarie då någon alltid har en invändning oavsett vilka man möter. Konsekvensen verkar nu ha blivit att man helt enkelt kapitulerat inför den moderna fotbollen och ersatt de vita shortsen med blå, och för att det ska bli mer "stiligt" marinblått istället för vanligt mörkblått. Det är inte direkt fult men inte heller hederligt. Designen på denna är snygg. Men materialet och i kombination med färgvalen känns det som vad man hade kunnat tänka sig att en framtida tjeckisk landslagsdräkt skulle se ut för 30 år sen. Alltså ganska snyggt men själlöst.

12. Nederländerna

Så karaktäristiskt att även när det är en urvattnad helfärgsvariant så finns det något betryggande i att Holland är Holland, så att säga. Tröjan är ganska snygg frånsett den svarta sidranden. Strumporna är ganska bra. När Nederländerna för första gången började spela med svarta shorts i EM 2000 - när Nike ville kapitalisera på den "coola" färgkombinationen svart och orange, likt en burk exotisk apelsinläsk - var det en besvikelse. Idag önskar man att man hade det problemet. Men som sagt, det funkar rätt okej ändå i relation till allt annat elände.


Inga kommentarer: