söndag 1 augusti 2021

Utvärdering: Dräkterna - del 1

Utvärdering av matchdräkterna brukar göras innan turneringen men nackdelen med det är att man inte får se dräkterna in action så som det är tänkt. Dessutom verkar det bli allt svårare att hitta bilder på de nya dräkterna, konstigt nog. Enbart tröjan verkar tillfredsställa fotbollsvärlden som demo. Troligen eftersom det är den som folk köper för att bli julgran under några veckor. Man hade annars trott att inget skulle ha blivit lättare i vår tids överflöd av media.

Det är så mycket fel med det här temat och det har jag berört i början av turneringen när jag tvingades genomlida Italien-Turkiet och tappade allt direkt. Så, jag nöjer mig med en lista på lagens ordinarie dräkt.
 
Vilket blir allt svårare att bedöma eftersom de mer ofta får ta på sig en alternativ uppsättning som Uefa och deras kommerskonsulter tycker ser bättre ut på tv. Jag räknar med att en statistisk undersökning skulle ta fram patetiska siffror på hur sällan det som är ordinarie faktiskt är ordinarie. 

I många fall går lagen igenom en hel turnering utan att få på sig det ordinarie. Men hey, det är bara jag som är konstig. Inte märkligt alls. Oviktigt. Det enda som räknas är offensivt spel och snygga mål. Så vi rör om lite i grytan med dräkterna och skapar bollar som det är lättare att skjuta femtiometersrakter med.

Här kommer den svagare halvan av min personliga ranking.

Klicka på landets namn intill rankingen för bildlänk, vid behov.


13. Ungern 

Röd och grönt tycker jag inte går ihop så bra men följer man traditionen så gör man ju per automatik rätt i dessa sammanhang. Formerna är allmänt Adidassnygga och en hederlig sköld framför logotyp. 

14. Portugal 

Rätt snyggt. Det enda som stör är ränderna vid sidan på både shorts och tröja. Annars stilrent med röd krage och inga uppenbara traditionsbrott.

15. Italien

Det raljeras en hel del kring ouppdaterade människors bild av det tråkiga defensiva Italien på plan. Då kanske det också är på plats att uppmärksamma anakronismen i den vanliga kommentaren att Italien ju "brukar" vara mästare på snygga matchställ. För det är något som har sagts i sådär 15 år, så det där med "brukar" behöver ju anpassas med preteritumformen brukade. Italien har inte varit nämnvärt snyggt sen ca 2004. När man dumpade inhemska Kappa mot tyska Puma sålde man sin modesjäl till satan. Puma brukar annars göra det bra från och till men det har man inte gjort med Italien under alla dessa år. I bästa fall har det blivit tre plus. Så jag syftar inte på själva handlingen med sponsorbyte utan utfallet efter det. För det handlar inte enbart om Kappa utan det fanns en tid då det såg snyggt ut med Diadora och annat (och fult med Nike).

Den här upplagan är helt okej, ändå. Bra nyans. Det som är dåligt är starka inslag av marinblått, bland annat på kragen. Det är inte okej. En gång hade man på sig sitt ordinarie ställ av sju matcher. Mot Wales. Däremot tror jag att jag nästan föredrar de marinblå shortsen framför att spela i helfärg, just för att den moderna fotbollen i så många år tvingat oss att genomlida helfärgsvarianten.

16. Slovakien

Jag väljer att vara snäll och se den mönstrade tröjan som en nutida variant på det som Adidas gjorde med bland andra Nederländerna, Sovjetunionen och Västtyskland (borta) 1988. Minus på förbundssymbolen som påminner om ett lands rymdprogram. 

17. Turkiet

Stilrent. Faktiskt rätt snyggt med färre vita detaljer. Den klassiska tvärranden på bröstet finns där mer diskret med ljusrött. Minus för shortsranden.

18. Kroatien

Spelade liksom i VM senast för det mesta i sitt fula alternativa ställ. Det är för bökigt med schackrutiga mönstret i dessa helfärgsdagar. En enda gång fick ha på sig denna - mot Skottland i sista gruppspelsmatchen - och jag vet inte ens om den var helt ordinarie sett till att strumporna brukade vara blå medan de nu var röda. Eventuellt för att inte krocka med Skottlands marinblå. Bittert. Jättesynggt var det inte heller. Några märkliga vita drag runt axeln som ska binda ihop med den helvita ryggen som är ytterligare ett hittepå från de styrande de senaste tio åren. Randiga lag måste ha helfärg på baksidan. Annars blir det ju svårt att se namn och nummer. Livsviktigt.

19. Ukraina

Inget upphetsande och inte heller något bedrövligt. Bara allmänt mediokert och helgult är inte världens roligaste. En gång i tiden var det inte heller ordinarie utan det var blå shorts och strumpor som gällde. Men då talar vi några alldeles i början av landets korta historia.

20. Polen

Grundmallen är helt okej då inga större nationer i Europa har just den kombinationen. Den här designen är däremot svag. Kragen är konstig och resten är Niketråkigt.

21. Schweiz

Egentligen vet jag inte ens om vi fick se Schweiz ordinarie dräkt, trots att de spelade fem matcher. Om vi fick det så var det i matchen mot Turkiet där de traditionellt vita shortsen var ersatta med en vinröd färg som även fanns med på detaljerna till den röda tröjan som även den enbart användes i den matchen. Annars var det bara vitt hela tiden. Rödvitt är nog det vanligaste man har i Europa så det är inte så att vi gick miste om något fantastiskt men... Mm. Godkänt, tycker jag ändå. Skönt att slippa vita alibidrag som är rätt vanligt i fotbollsmodet de senaste 15 åren.

22. Nordmakedonien

Fördelen med en landslagshistoria kortare än 30 år är att det inte finns en dräkthistoria att skända. Makedoniens helröda är ingen höjdare men inte direkt genomful heller. Det mest tveksamma är konturdragningen runt torson. Solen och strålarna från landets flagga funkar.

23. Finland 

Jag tror inte att vi fick se den helt ordinarie varianten då shortsen traditionellt sett är blå. Hade det hjälpt? Nja. Minuspoäng för det blå korset på tröjan, de fantasilösas försök att piffa upp saker och ting med en flaggdetalj. Vulgärt. Och så det där oerhört fula med ett blått bandstreck mitt på strumporna som känns typiskt Nike. Märket som hoppade på fotbollståget sent och aldrig har fattat något om fotboll. Finland behöver blicka bakåt för att hitta hem.

24. Danmark
 
Danmarks huvudställ är alltså det som laget bar mot Finland i premiären med vita ärmar och vita shorts. Den helröda tröjan som faktiskt var snygg är alltså inte kvalificerad för listan. Inga konstigheter egentligen men den här var bara oerhört tråkig. Ser inte alltför dum ut på stillbild men ute på plan i rörlig bild var det annat och det måste nånstans prioriteras i bedömningen.

Inga kommentarer: