söndag 29 augusti 2021

Utvärdering: Lagen - plats 20-17

17.  Finland

Första stora mästerskapet någonsin. Drabbades tyvärr av smolk i bägaren med en dramatisk kamp om mänskligt liv i premiären. Trots en skrällseger på det. Med den skjutsen hade det räckt med en pinne mot Ryssland borta men... Inget man kan kräva. Sanningen är att som debutant gör man det bra, men spelar en fotboll som ingen kommer att minnas, och utan den genomslagskraft som till exempel nordiska kompisen Island hade för fem år sen.

1 seger

0 oavgjord

2 förluster

1 gjort mål

3 insläppta mål


18. Ryssland

För tretton år sen kom den unga fotbollsnationens största framgång. För tre år sen kom nästa stora framgång i hemma-VM där man trots Kroatiens ständiga bjudningar fick nöja sig med sorti på straffar i kvartsfinalen. 2008 följdes succén av kvalmiss till påföljande VM och nu fick alltså hemma-VM följas av sorti i gruppspel. 

Är det ett misslyckande? Tja... Ja, det kan man säga. Att förlora mot Belgien och Danmark är inte världens grej, men en usel målskillnad blev avgörande för att inte knipa den rätta sortens tredjeplats. 

Jag tycker väl att det bara är sunt att länder som USA och Ryssland som generellt är med lite överallt och dominerar i diverse sporter inte har samma starka roll även i fotbollen. Så jag sörjer inte att Ryssland aldrig lyfter som fotbollsnation. 

Intresset är inte lika stort som grannländerna längre söderut men vi talar ändå om ett land med över 140 miljoner invånare. Man kan kräva mer.

1 vinst

0 oavgjord

2 förluster

2 gjorda mål

7 insläppta mål


18. Slovakien 

Enda laget i EM för vilket jag missade två av tre matcher, så jag kan inte kommentera överdrivet mycket. Får en smakstart och där är det nästan omöjligt att missa avancemang i en 24-lagsturnering. Tänker man. En helt okej match och framförallt första halvlek mot Sverige hade säkrat saken men inte helt otippat blir det uddamålsförlust och sist men inte minst förnedring mot Spanien, hjälp från egna målvakten som står för turneringens mest bisarra självmål. 

Som slovak kan man inte begära mer än den här typen av resultat. 2010 gick det bättre men det var ju en skräll och en Simone Pepe-dunderläge ifrån att tappas i slutminuterna. Något som demografiskt skiljer Slovakien från många andra länder i liknande storlek är att landet är riktigt bra på hockey. Det är därför som man får nöja sig med detta medan en större kopia som Sverige "i modern tid" inte kan uppnå samma självklara framgångar som Portugal och i viss mån Kroatien har gjort. 

1 seger

0 oavgjord

2 förluster

2 gjorda mål

7 insläppta mål


20. Ungern 

EM:s mest nederlagstippade lag tog en propagandaseger gentemot ett land som Sverige som satte en helt okritisk tv-panel på public service. 0-3 i baken mot Portugal. Proppfull arena eftersom det är viktigare än pågående pandemi. Extra nationalsång efter matchen framför fascistcurvan. Så vackert. Defensiven som nästan räckte mot Portugal ordnade en något tursam poäng mot Frankrike under samma förutsättningar. Det stora testet kom mot Tyskland borta där miljöombytet borde blivit en tung sten att bära men där gjorde man nog snarare sin bästa match i turneringen. Mer än så orkar jag inte kommentera. Jag tycker faktiskt inte om att prata den här typen av politik i samband med fotboll och det som har kommit ut här är det som är lika oundvikligt som att konstatera lagets sportsliga resultat. Min reaktion inför den bottenlösa okritiska journalistiken från svenskt håll (där jag alltså bor) finns längre tillbaka efter den första matchen mot Portugal.

0 seger

2 oavgjorda

1 förlust

3 gjorda mål

6 insläppta mål

Inga kommentarer: