måndag 23 augusti 2021

Utvärdering: Lagen - plats 24-21

 

21. Polen

Ännu ett polskt misslyckande, kan man kalla detta. Sist i en grupp med Slovakien och inte överkomligt Sverige är inte godkänt. Det blir en i raden av besvikelser under de senaste tio åren där man har kunnat förvänta sig mer. Undantaget EM 2016. Ikonen Lewandowski levererade ändå med ett viktigt kvitteringsmål mot Spanien och en doppiettan mot Sverige som... Ja, ni fattar. Små marginaler. Och därmed ut i gruppspel igen, likt hemma-EM 2012 och VM sist, med missat kval till VM 2014 däremellan. 

0 seger

1 oavgjord

2 förluster

4 gjorda mål

6 insläppta mål


22. Skottland 

Tillbaka efter 23 år utanför stora mästerskap. Liksom alla andra nationsrekord eller återkomster förmodligen tack vare utökade formatet. Med 16 lag skulle man med största sannolikhet misslyckas. Det är nog unikt för ett land att ha varit så framstående i dessa sammanhang i omkring tre decennier för att sedan tappa den förmågan totalt. När det gäller EM-historia så har kvalificering varit komplicerat. Vi kan konstatera att Skottland tog en av sju möjliga platser till EM 1992 och en av 15 till EM 1996. Men i VM-sammanhang där omkring 10 lag kunnat kvala in missade Skottland blott ett mästerskap mellan 1974-1998. Och var dessutom i flera av dessa turneringar tippat att kunna gå oerhört långt, om inte rentav vinna VM.

Jag är sugen på att spekulera i vad landets nedgång i fotbollssammanhang beror på. För klubblagen är svaret enkelt. Det är en för liten liga för att kunna generera de stora pengar som behövs i dagens fotboll. I landslagssammanhang kan det bland annat bero på alla nationsklyvningar i gamla östblocket som gjort konkurrensen tätare för länderna under den yppersta eliten. Skottland måste idag slåss mot länder som Kroatien och Ukraina och Slovakien. Det är en faktor när man är mindre bra. Men under de år de de alltid kvalade in hände det att de slog ut länder som Spanien och Frankrike i kvalet. Så tätare konkurrens är bara en förklaring bland andra.

Fördomsfullt kan man också tänka sig att en fotboll som är mindre fysisk idag, där det fina spelet ska skyddas av domarna, missgynnar den traditionella brittiska fotbollen.

Men det vore att förminska Skottland som fotbollsnation, vilket vi idag älskar att göra i Sverige. När det gäller fördomar, killgissningar och hån mot det okända är lag som uppfattas som brittiska allt annat än fridlysta. 

Det är till och med så att långt tillbaka i denna anrika fotbollsnation var passningsspel längs marken en skotsk specialitet. Inte lika mycket längre fram men skottar kunde lira boll så sent som när jag var barn.

Kanske landar vi mest av allt i pengar ändå. Infrastruktur och utbildning kostar också pengar. Och ju mer utvecklat det blir, desto svårare får de mindre länderna att hänga med. 

Och så är ju en blogg en blogg. Jag sitter inte på en utredning som ger svar utan spekulerar utifrån de översiktliga kunskaper som jag har om världsfotbollen.

Med så mycket historia blir det inte mycket plats till kommentarer om årets EM så ju är syftet här men man får väl säga att frågan om Skottlands kamp mot strömmen speglar att man inte gjorde något i detta EM för att ge hopp om en ljusare framtid. Det gick ungefär som man skulle kunna förvänta sig. Man var i det långa loppet aldrig riktigt nära att ta sig vidare, så som saker och ting utvecklade sig. Han man fått in första målet mot Tjeckien så kanske. Höjdpunkten blir ändå den härliga skotska invasionen av London genom tågresa ner. En liten hint av den gamla fotbollen. Som också ledde till en poäng vilket inte är att förringa. Att inte förlora mot Goliat är något av en vinst det också.

Siffror

0 seger

1 oavgjord

2 förluster

1 gjort mål

5 insläppta mål


23. Nordmakedonien 

Jag vet inte hur makedonierna känner, men min känsla är att tre förluster till trots var intrycket överlag mer positivt än negativt. Det var första mästerskapet och sett till hur enkelt man kvalade in via Nations League kunde man vara orolig för att det skulle se helt horribelt ut men man behövde inte skämmas för de två inledande matcherna där man med lite tur hade kunnat få med sig en pinne. Att sen bli manglad av Nederländerna i Amsterdam med 0-3 är något som kan hända många lag i ett mästerskap.

Med det sagt är det inget som tyder att Makedonien nu ska göra en liten resa uppåt som landslag. Det är ett litet land med få invånare och regionen som helhet har inte mått bra av fotbollsutvecklingen i Europa. 

0 seger

0 oavgjord

3 förluster

2 gjorda mål

8 insläppta mål


24. Turkiet 

Dunderfiasko är den första tanken. Det såg så bra ut i EM-kvalet där man blev klar tidigare än självasate Frankrike och även VM-kvalet var en succé till en början i alla fall. 

Det uppenbara problemet var försvarsspelet. Det såg inte bra ut mot Italien men där utgick vi väl alla från att vilket lag som helst under det yppersta toppskiktet hade kunnat råka ut för den italienska lavinen. Det var mot Wales som det blev uppenbart att Turkiet inte hade något i detta mästerskap att hämta. Schweiz i sista var det allra största svaghetstecknet. Mot Wales hade ändå lite marginaler kunnat ge annat utfall men att Schweiz så enkelt kan hämta en viktig seger på beställning... Det ska inte gå. Att spela för sin heder utan press, på kompislandets stadion... Värdelöst. Kanske kan man säga att gruppen visade sig vara svårare än vad den såg ut på förhand, men inte så pass att Turkiet ska bli slagpåse i gruppen.

Vi har ju tidigare - med VM 2002 - vant oss vid att Turkiet är ett land som ofta kvalar in till EM och är ett utpräglat mästerskapslag på så sätt. Hackar oftast i kvalet och även i inledningen av turneringen, men växer i takt med att insatserna blir höga. Men detta var andra raka EM med uttåg redan i gruppspelet, trots ett mer generöst gruppspel än succéåret 2008 - nu 13 år senare senaste gången man hade anledning att fira en framgång. 

Då den dåliga trenden med kval till VM - man har fortfarande inte återvänt efter VM-bronset - håller i sig, samtidigt som de tre stora Istanbullagen tydligt tappat mark i Champions League, kan man konstatera att Turkiet som fotbollsland är på dekis. Och det förvånar en aning för ett sånt stor land som började klättra på 90-talet. 

Siffror

0 seger

0 oavgjord

3 förluster

1 gjort mål

8 insläppta mål

Inga kommentarer: