söndag 7 september 2008

Ingen bra dag för betting

Vi har fått höra det ett antal år nu att avståndet mellan de olika nationerna i fotbollsvärlden, och framförallt Europa, krymper. Och det har varit sant, men nog har det aldrig kommit en sådan tydlig signal om det som gårdagens kvalmatcher i Europa.

Nästan i varje match som spelades blev resultatet oväntad, eller så fick det favorittippade laget kämpa betydligt mer för att komma undan än vad som brukar vara fallet.

De två största praktsmällarna kom båda från grupp 7. Frankrike åkte på däng mot Österrike, i vad som är den mest pinsamma förlusten så långt tillbaka som jag kan minnas. Det är ju inte första gången som Frankrike underpresterar, men tidigare har man alltid fått med sig ett kryss åtminstone eller kommit undan med blotta förskräckelsen mot blåbärsnationer som Andorra.

Det är rätt typiskt. I flera år har folk sågat Domenech för att han inte tar ut den rätta truppen. Nu när alla gamlingar är borta och de nya franska förmågorna får chansen, tackas satsningen med detta. Och mannen som kanske varit mest i fokus, vid sidan av Trezeguet, gör självmål och orsakar den avgörande straffen. Och det kanske inte var någon överraskning. Mexes har alltid varit och kommer alltid att vara en klantskalle. Det borde kritikerna ha tänkt på när de gapade som högst i somras. Nu tycker jag inte att han ska frysas ut från landslaget på grund av sportsliga misstag. Det luktar väl mycket Ginola* om det. Han är duktiga i sina stunder och bör åtminstone få sitta på bänkten.

Litegrann kan fransmännen pusta ut eftersom den värsta konkurrenten Rumänien föll med 0-3 hemma mot Litauen. Visst har Litauen haft en del bra resultat med sig de senaste åren, med 3-0 på bortaplan mot Rumänien är ett resultat som chockar, även med hänsyn till att de två sista målen kom på slutet när rumänerna antagligen satsade alla kort framåt.

Övrigt: Sverige tappar poäng borta mot Albanien. Ingen skräll, men knappast enligt förhandstipsen. Italien vinner med mycket möda med 2-1 borta mot Cypern. Detta efter att cyprioterna varit oerhört nära att ta ledningen bara några minuter före full tid. Sen fick en spelare kramp och Gli Azzurri tar vara på läget direkt med ett mycket snyggt mål, där Gilardino klackar till Camoranesi som lyfter vackert och intelligent till Di Natales avslut. Polen klarar inte av att slå Slovenien hemma. Skottland får stryk mot Makedonien borta. Norge fick bara med sig kryss hemma mot kusinen Island.

Ukraina och Spanien fick oväntat svårt att slå Vitryssland respektive Bosnien. Det fick även Wales mot Azerbaidjan, men det förvånar mig mindre. Lite anmärkningsvärt även att Danmark och Bulgarien inte lyckades besegra Ungern respektive Montenegro på bortaplan. Det kanske inte är så förvånande, men det visar ändå hur tufft kvalet har blivit.

Annars är jag väldigt nöjd med att Uruguay tog en mycket meriterande och viktig seger borta mot Colombia i det sydamerikanska kvalet. Ett VM utan Uruguay har alltid en brist, och tyvärr är det väldigt vanligt numer.


* I november 1993 valde David Ginola att spela fotboll och slå ett otryggt inlägg istället för att säkra hem den sista kvalmatchen mot Bulgarien i slutminuterna. Direkt efter inlägget sätter bulgarerna igång en kontring som slutar med ett segermål. 1-2 på Parc de Princes och Frankrike missar VM. Efter detta fick Ginola inte spela en enda landskamp till.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: