söndag 28 september 2008

Derbyn

Skönt att Guardiola börjar få lite medvind i Barcelona. Igår gjorde han det som Rijkaard misslyckades med under sina sista två år i klubben - att besegra Espanyol i derbyt.

Jag bara andra halvlek. Barca spelar med numerärt överläge sedan hemmalaget drabbats av en utvisning. Hur det går? De spelar ut de blåvita totalt men kommer till få avslut. Det ligger ju i nåt folk säger om att Barcelona aldrig avslutar, utan spelar runt bollen tills de kan rulla in bollen i öppet mål.

Och det är respekt att ett lag håller fast vid sin identitet på det sättet. I 17 års tid har jag inte sett Barcelona spela på annat sätt än elegant och offensiv fotboll. Men ibland verkar det inte klokt. När Espanyol av förståeliga skäl backar hem, innebär det att man har minst åtta utespelare i straffområdet. Lägg därtill omkring sex Barcaspelare och du har 14 spelare plus målvakten inne i straffområdet (!), och i det läget försöker Henry och gänget fortfarande att väggspela sig igenom.

Till slut kom målen på kontringar. Först ett delikat uppspel av Xavi som efter mycket om och men ledde till öppet mål för Henry, och sedan en kontring på slutet som gav en straff, som spontant verkade solklar. Men den visade sig vara lite mer svårdömd.

Och så slutade alldeles nyss ett annat, större, derby i Milano. Vad säger man? Milan vinner på ett sätt som inte direkt kännetecknar Milan. Första halvtimmen är man lite vassare och mer kreativ, även om Inter hade sina stunder. Efter målet satsar man på att kontrollera matchen och det klarar man galant. Inte minst efter Burdissos utvisning. Adriano fick ändå chansen att bli hjälte, men tog den inte. Och därmed är Lazio snabbt tillbaka som serieledare, medan Napoli ser väldigt starka ut.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: