lördag 4 oktober 2008

Hundkex

Sportkrönikörer blir ibland uttråkade, saknar idéer när det är dags för dem att göra nåt. Då gör de det som alla andra gör när de vägrar erkänna att de har ett problem: de börjar snacka en massa skit.

Det allra vanligaste är att ställa om bilden 180 grader för att säga: "kolla vilken upplyst människa jag är; jag ser det som ni andra inte ser, det är precis tvärtom".

Lasse Anrell är "mästare" på detta (det vill säga, hans alster blir mer meningslösa för varje år som går).

Nu ser jag att DN:s Johan Esk har tagit till samma grepp.

Inför kvällens cirkus där Pittsburgh Penguins och Ottawa Senators ska spela NHL-premiär i Sverige, jämför han NHL med den europeiska toppfotbollen, och menar att på grund av "socialistiska" initiativ för att jämna ut skillnader, är National Hockey League sunare än toppfotboll.

Socialismen ser han i bland annat lönereglering och draftsystemet (ragnordnat får NHL-lagen säkra rättigheterna till att skriva ett kontrakt med juniorspelare, med det sämst placerade laget från den föregående säsongen först ut och den bästa sist).

Visst är det kul att NHL är jämnt. Men vem försöker du lura egentligen, Esk? Samtidigt som det är jämnt saknar NHL samhällsförankring totalt. Det är inte hockeyklubbar, de är bara "lag". När fotbollslag heter saker som Real Madrid Club de Futbol eller FC Internazionale Milano, betyder det att de är som vilken annan institution som helst i staden. Det finns en tydlig samhörighet och att ansluta sig som medlem kan i princip vem som helst göra. Att inflytande sen alltmer minskar är ett annat problem. Som inte är helt irrelevant. Det som många av oss beklagar är just att trenden går mot att klubbarna blir som NHL-lag, som är mest som fantasiprodukter. Penguins, Senators, Blackhwaks, Kings, Red Wings och så vidare kan man inte ta på. Därför är det också normalt att dessa djur, senatorer (!), kungar, indianer och rödvingar kan närsomhelst kan lämna sin stad och fortsätta vara djur i en annan stad. Har man ingen fast förankring, är det också lätt att flytta på en.

Och då talar vi ändå om de få städer som har ett NHL-lag på den nordamerikanska kotinenten. Hur sunt är det att aldrig ens kunna i drömma om att spela i den högsta serien? Det är verkligheten för många hockeyfans i medelstora amerikanska- och kanadensiska städer. Jag förutsätter att de flesta som läser detta redan vet det, men eftersom det är en fotbollsblogg ska jag skriva det rakt ut; NHL är alltså en stängd liga. Då och då tillkommer nya lag, eller så flyttas dem, men ett hierarkist system där serievinnare belönas med uppflyttning existerar inte. Det känns ju ännu värre än att toppklubbar i Europa i praktiken har en fast plats i toppen av serien varje säsong.

Mest gör Esk bort sig i slutet, där han är fett glad över att få intervjua NHL-spelare i omklädningsrummet, i Sverige. Han sågar Mourinho och Lagerbäck för bristande öppenhet mot pressen och menar att de härmed har nåt att lära sig av NHL. Som om något annat existerar på kartan än öppenhet när man har rest halva jordklotet för att charma svenskar och dra upp intresset för ligan. Antar att Esk gillade sin hundkex.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: