söndag 12 oktober 2008

"Lagerbäck is still God"

Den tredje omgången av VM-kvalet signalerade att makterna är på väg att återhämta sig. Skrällarna var få. Kanske fanns det inte en enda. Österrikes poängtapp borta mot Färöarna är anmärkningsvärt, men de har som sagt förlorat där nere förut, när de var ett bättre lag, och Färöarna brukar pressa motståndare på hemmaplan. Det är inget nytt.

Intressantast för mig var Sveriges kryss hemma mot Portugal. Det visar att Sverige är sig likt, trots att många av oss väntade på att spiralen till slut skulle börja gå neråt efter åtta år av framgångar. Det skulle inledas med en liten besvikelse i EM och fortsättas med knackigt kval med Portugal som mardrömsmotståndare.

Nu verkar tvärtom allting vara precis som förr. Krysset borta mot Albanien kan jämföras med exakt samma resultat borta mot Lettland inför EM 2004. Hade det handlat om en nedgång borde Sverige ha spelats ut av Portugal igår. Tvärtom var Portugal riktigt skakade i stora delar av första halvlek, och lyckades egentligen aldrig dominera andra så som de kanske borde kunnat göra.

Sen vem som gynnast bäst av slutresultatet är omöjligt att säga i dagsläget. Jag köper inte argumentet att det var tveklöst bra för Danmark. Möjligen var det bättre att Sverige kryssade än vann för de rödvita. Men en Portugal seger kanske hade varit ännu bättre. Då kanske de haft chanserna att såga av Sverige. Överlag är det alltför jämnt för att kunna se resultatets betydelse för fortsättningen. Men om saker och ting förblir som de har blivit förr, och det ser så ut just nu, kommer Sverige att spela VM om två år. Men en väldigt viktig faktor är hur det blir när playoffmatcherna lottas för de åtta bästa tvåorna. Där blir förstås chansen till avancemang enorm. Att möta Schweiz, till exempel, är lite lättare än att möta Frankrike. Dock är inte ens playoffplatsen som bekant en garanti även om Sverige klarar av andraplatsen, för den sämsta tvåan får inte delta...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: