söndag 5 september 2021

Utvärdering: Lagen - plats 12-9


9. Nederländerna 

Tillbaka i finrummet efter katastrofala dubbelkvalmissen efter VM 2014. Att ett sånt här stort fotbollsland kan missa EM med 24 lag ska bara inte kunna hända. 

Men missarna har inte kommit ur intet. Nederländska storstjärnor växer inte på träd längre. Det har de inte riktigt gjort på samma sätt som förr sen början av 2000-talet. Det är lite luckor här och där, och så en Van Persie, Sneijder och Robben till 2010, men även om vi kan räkna in dessa i traditionen av stora anfallare så gick inte deras karriär lika spikrakt uppåt från början som det gjorde med tidigare kullar. 

Och idag?

Den starkaste spelaren är för ovanlighetens skull en mittback som blomstrat sent och vars kommande tid är lite oviss efter en säsong lång skada. 

Annars är eller var hoppet bundet till det Ajaxlag som rånades på en finalplats i Champions League 2019. Bildligt talat.

Från det gänget har Frenkie De Jong lyckats bäst men han är ännu ingen ny Rijkaard eller så. 

Vi får se. Jag tror inte att vi har sett slutet på det nederländska fotbollsundret, om man ska kalla det så. Det är fortfarande ett rikt land och med sina 17 miljoner klart större än de flesta andra bakom de självklara jättarna. 

Qatar - förutsatt att man når dit från det tuffa kvalet - blir en bättre värdemätare än tre hemmamatcher i en svag grupp. Och en åttondel där man blir bortdömd. De Ligt ska ha frispark, inte rött kort.

3 segrar

0 oavgjord

1 förlust

8 gjorda mål

4 insläppta mål


10. Frankrike 

Opopulär åsikt, som de säger på Twitter, men... Frankrike var EM:s bästa lag.

Hade inte Italiens kollektiva entusiasm, visst, men inget annat lag uppträdde som ett självklart mästarlag när det nådde sina toppar och arrogansen som till slut sänkte laget är inte något som motsäger den tidigare beskrivningen utan något av ett kännetecken för de som är så bra att de börjar tro att de kan klacksparka hem en match.

Som jag skrev efter sortin mot Schweiz dog EM halvt där för mig just för att jag visste att bästa laget inte skulle gå upp i avgörande utslagsmatcher långt framme. I efterhand känns det fortfarande så onödigt. 3-1 mot Schweiz med mindre en halvtimme kvar när Pogba gör det där målet...

Men fotboll är en märklig sport. Den är oförutsägbar. Det är en av sakerna vi älskar med den.

Och så handlar det också om att man behöver ett ordentligt försvar och på grund av skador och annat hade Frankrike inte det där mästarförsvaret. Men inget annat lag i turneringen hade ju allt. De blivande mästarna hade till exempel inte stjärnor som Pogba, Mbappé och i viss mån Benzema.

Och, jag vet inte om detta var så avgörande, men Frankrike var också ett av de lagen som fick resa omkring utan hemmamatcher. Som bekant fick ju samtliga semifinallag ha gruppspelet på hemmaplan. På det i en monstergrupp med Portugal och Tyskland. Mot svagare Ungern fick man ta den på bortaplan.

Men det ursäktar inte tappet mot Schweiz. 

Sånt händer. Nästa år är det VM och såvida Frankrike inte klantar till själva kvalet som man för längesen brukade göra... (och fortsatt att lindansa igenom flera av dem därefter)... Litar jag på att ordningen kan återställas omgående.

1 seger

3 oavgjorda

0 förluster

7 gjorda mål

6 insläppta mål


11. Sverige 

Can't change me. Sveriges landslagsidentitet är inte evigt men sportsligt oförändrat i snart en kvarts sekel. Janne Anderssons facit är bra. När han tog två segrar i senaste VM-gruppspelet var det första gången Sverige vann mer än en gruppspelsmatch sen 1992, och utanför landets egna gränser undrar jag när det hände sist. 1974? 1950? Har det överhuvudtaget hänt? 

Nu upprepade han det men i 24-lags-VM blir jämförelsen mer skev mot tidigare turneringar. Ändå... Det förblir så att Sverige bara imponerar när man slår ur underläge. När man är favorit händer det att man vinner men imponerar gör man inte. 

Kanske var Ukraina egentligen för svagt för att blott en knapp seger skulle ge en annan bild men om man till exempel tagit en 2-0-seger med en axelryckning? Ja, då kanske. Men det är ju det som är så svagt. Stolpträff (inte ens på insidan!) och en felaktig utvisning (nu när hettan lagt sig ner så påminner jag om att Orsato inte fick döma mer i turneringen, om inte annat) är bara dåliga ursäkter i sammanhanget. Det var inte Belgien eller Frankrike vi mötte utan Ukraina. Inte ens ett särskilt bra Ukraina. 

Inget som stör mig nämnvärt. Jag är varken för det ena eller det andra. När ingen dröm om att Sverige ska bli ett lag som för matcher, kan spela boll och inte behöver anpassa sig... Yadi yadi ya. Som kan BLI SOM KROATIEN!

Hursomhelst... I skrivande stund har Anderssons lag precis slagit Spanien hemma i VM-kvalet så om någon hoppades att hejarklackståget skulle komma av sig så fick det precis fart igen. För annars var ju Ukraina den första riktiga motgången sen IFK Norrköpings guldtränare tog över y'alls landslag.

2 segrar

1 oavgjord

1 förlust

5 gjorda mål

4 insläppta mål

 

12. Österrike 

Svårbedömt historiskt men sett till 2000-talet kanske den bästa prestationen hittills. För fem år sen blev det fiasko i en grupp som på förhand såg överkomlig ut. Årets lottning såg väl rentav ganska enkel ut. Men så tog man ju ändå två mer eller mindre klara segrar och skakade de blivande mästarna i åttondelsfinalen. Kanske gör man även EM:s snyggaste mål i sin premiären när Sabitzerutv skjutpassar mot Lainer som slår in volleyn. Tyvärr föll den lite i glömska på grund av att matchen saknade magnitud.

2 segrar

0 oavgjorda

2 förluster

5 gjorda mål

5 insläppta mål

Inga kommentarer: