tisdag 15 april 2008

Om mönstret som bröts

Hösten 2004 lämnade Michael Owen moderklubben Liverpool för Real Madrid. Det var ingen renodlad judashistoria. Owen ville flytta till en större klubb för att vinna riktigt stora titlar, och klubben såg sin chans att casha in på Florentino Perezs galacticobygge. Real Madrid vann inte La Liga den säsongen, och man åkte ut i Champions Leagues åttondlesfinal mot Juventus.

Hösten 2005 lämnade Patrick Vieira Arsenal för Inter. Han hade varit i klubben i 10 år, blivit lagkapten och en av Gunners största legender. Men nu var det dags att flytta till en storklubb i kontinenten för att vinna nya titlar, bland annat den som han aldrig vunnit förut; Champions League. Inter åkte ut i kvartsfinalen av Champions, och Arsenal nådde ända till final.

Hösten 2006 lämnade Andriy Shevchenko Milan, efter 7 år och en herrans massa mål. Hans fru ville till London, sades det. Övergången blev en stor flopp och för första gången på tre år misslyckades Chelsea att vinna ligan. Och de åkte ut i CL-semin mot Liverpool, igen. Milan däremot gick till Champions League-final och vann den.

Jag behöver inte stava ut mönstret, va? Och den är väl inte långsökt? Vi talar tre riktigt stora klubbikoner som lämnade efter många år. Och direkt gick deras respektive klubbar till final i Champions.

Därför kände jag mig rätt säker på att Arsenal skulle gå till final i år. I teorin. De tappade ju Henry till Barcelona. Henry som förmodligen kommer att vara ännu mer ihågkommen i Arsenal än Vieira. Tror jag. Det brukar vara så med de som gör målen. Och nog var han ändå en bättre fotbollsspelare även om det är en dålig jämförelse. Henry var i mina ögon världens bästa spelare år 2004. Det finns många bittra själar som snackar om att han bara kunde göra mål mot skitlag i PL. Dessvärre brukar alla dessa skitlag vara det mäktiga lag som man själv håller på; Man United (om och om igen), Roma, Inter, Real Madrid etc.

Nu blev det inte så. Istället har Henry fortfarande chansen att nå en Champions-final med sin egna klubb. Men jag har ärligt talat ganska svårt för att se Barca vinna den turneringen. Men det tar vi en annan gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Henry är en hjälte. Märkligt att han aldrig blev vald till världens bästa spelare någon gång under åren 01-06 då han fullständigt dominerande i PL.
Skulle vara kul för honom om han vinner CL men jag tror inte Barca tar det.