onsdag 23 februari 2011

Han förstod sig på oss, men ändå inte, typ

Om 34 minuter ska Vincenzo Montella inleda sin tid som tillfällig ASR-tränare med att spela av den uppskjutna matchen mot Bologna från någon månad sen.

Det är inte alls längesen som Montella fortfarande spelade i klubbens prima squadra.

Minns jag inte helt fel så fick han hoppa in i 2-2-matchen borta mot Cagliari våren 2009.

Så vad ska man säga om hans chanser att ordna ett okej slut på säsongen innan Carlo Ancelotti förmodligen tar över efter sommaren?

Tja, det sägs att han fram till nu har tränat Romas 13-åringar.

Med tanke på vad jag tidigare sagt om ASR borde det vara en perfekt kombination. Ett lag som saknar tyngd och cojones borde rimligen passa pojklagstränaren (fe real this time, Diego) alldeles utmärkt.

Men antagligen är den väsentligaste punkten den om Claudio Ranieris exit.

Spontant tyckte/tycker jag att hela situationen är ett stort skämt. Ännu ett exempel på hur saker och ting upprepas om och om igen för människan utan att reaktionerna blir annorlunda den 83:e gången det händer, och så vidare.

Det är mindre än ett år sen som det talades om hur Ranieri till slut hade hittat hem till det som var hans öde - att som romare ta hand om AS Roma. På så sätt beskrevs framgången som nästan självklar. Viss överprestation, men ändå a match made in heaven.

Vi spolar fram till januari 2011. Fortfarande inget som ändras fundamentalt. Roma klättrar stadigt upp i tabellen och har CL-slutspel framför sig under våren.

3-4 matchers motgångar senare har Ranieri tydligen "tappat laget" och måste absolut gå. Roma har tappat sin CL-position i tabellen och i praktiken åkt ur mot Sjakhtar.

Snälla nån.

Hur var det nu med det där tjatet om kontinuitet? Det faller igenom så fort ett lag förlorar en handfull matcher i rad?

Jag menar inte att jag förväntat mig kommande framgångar för Ranieri om han fått vara kvar (eller "velat stanna"). Jag menar att han på sina två halvsäsonger har fört Roma till en scudettostrid, slutspel i Champions och strid om top 4-plats i ligan. Med den trupp han förfogar över är det VG+ (gymnasiets skala) i mina ögon. Ta bort Juan och Ménez och det är i princip exakt samma lag som Luciano Spalletti tog över säsongen 2005-06. Man hånar Milan mycket för utebliven generationsväxling, men om Roma är det rätt så tyst.

Man skulle i och för sig kunna argumentera för att få ändringar i det här fallet beror på begränsade möjligheter att investera i nya, bättre, spelare. Vilket är sant. Men då får man väl också leva med den verkligheten istället för att anse att tränaren har gjort sitt bara för att man riskerar att "bara" komma på en femte eller sjätteplats och åka ur åttondelen av Champions mot ett ukrainskt storlag.

Bättre än så blir det inte. Det som kan förändra något till nästa säsong är inte pojklagstränaren eller Carlo Ancelotti. Det är de eventuella miljarder som en eventuell ny ägare tar med sig.

2 kommentarer:

Stockholmaren sa...

Erik Niva, släng dig i väggen!

Hossein Nayebagha sa...

För att använda en rad från den legendariska knarkdiskussionen från Pulp Fiction: That's a bold statement.

Men jag uppskattar det, Mr Stockholmian.