söndag 5 augusti 2012

Historiskt tillkortakommande för det mest sevärda laget

3. Tyskland

Medalj för fjärde gången i rad, men rent historiskt är det ett ganska stort misslyckande, om vi ska räkna in det gamla Västtysklands resultat - vilket vi har en god anledning att göra.

Missen att ta guld i Polen-Ukraina innebär minst 18 år utan guld i ett stort mästerskap, något som landet aldrig riktigt upplevt tidigare, beroende på hur man räknar perioden 1930-1954 som präglades av inställda turneringar, uteslutning på grund av krigsskuld och det uppenbara faktum att det inte spelades något EM på den tiden.

Sedan införandet av ett EM-slutspel 1960, fram till Tysklands senaste guld - EM 1996 - dröjde det aldrig mer än 12 år utan att man vann en stor titel. Det blev guld 1972, 1974, 1980, 1990 och 1996. Emellan dessa också silver 1966, 1976, 1982, 1986 och 1992.

Jag har ältat detta räknande ända sedan bloggen började men... Ja, det är fascinserande.

Men där Tyskland möjligtvis var bäst 2008 och 2010, tycker jag inte att man höll riktigt samma kaliber den här gången. Det skrev jag också en bra bit innan man märkligt nog åkte ut mot Italien i semifinalen. Att man faktiskt hade haft svaga perioder i samtliga gruppspelsmatcher på ett sätt som man i princip inte hade haft tidigare. Till och med i överkörningen mot Grekland bjöd man ju faktiskt in grekerna på ett kvitteringsmål. Jag tycker inte att just det misstaget präglade matchen som helhet, men ändå. Det finns faktiskt ingen anledning alls att tala om Tyskland som ett fruktat vinnarmaskin.

Det finns dock en sak som gör att man kan tala om en maskin och som gör att jag njuter lika mycket som alla andra av att titta på tyskland.

Och det är att man har ett spelskickligt men mycket rakare offensivt spel än Spanien. Löws elva är offensivt ett clockwork. Hans offensiva spelare är inte riktigt lika lena med bollen som spanjorer eller portugiser, men de spelar smart och funktionellt. Vet när de ska släppa bollen.

Annars producerar ju landet fortfarande spelare på löpande band (inte så märkligt egentligen med tanke på att man har både resurser och antal människor att plocka av), så man behöver ju inte deppa över att den och den generationen inte har fått något guld ännu. Det lär komma förr eller senare. Till och med i dagens trupp är de flesta av de bästa redo för minst ett par storturneringar till i sina bästa år. Klose får nog ge sig och Podolskis framtid är oviss. Men Schweinsteiger, Özil, Khedira, Gomez, och så vidare, kommer att få fler chanser.

Siffror

4 segrar
0 oavgjord
1 förlust

9 gjorda mål
5 insläppta mål

Inga kommentarer: