torsdag 2 augusti 2012

Kollektiv hjältesaga?

8. Grekland
Åker man ut i en kvartsfinal i ett EM är detå svårt att tala om en hjältesaga. Men Grekland kom rätt nära ändå.

Grekland hade ju i allmänheten pekats ut som en oskötsam EU-medlem som nu skulle få stå i skamvrån. På ett sätt utskällt och hånat, men samtidigt också landet som man skulle tycka synd om.

Den här backstoryn byggde upp dramaturgin rätt bra. Grekland gjorde en turnering som kanske inte var lika skickligt som den i Portugal för åtta år sen, men förmodligen upplevdes laget som mycket mer sevärt och sympatiskt än Rehagels upplagor för EM 2008 och VM 2010.

I den första matchen gick man in som underdogs i dubbel bemärkelse. Dels det ovannämnda, dels att man mötte värdlandet Polen. De började också precis så hopplöst som det kan bli. 0-1 i baken och en man utvisad.

Där borde matchen ha varit spikad. Polen borde ha vunnit och därmed varit i kvarstfinal med ena benet. Grekland borde ha förlorat och i praktiken åkt hem. Men med tio man tog man över matchen totalt och borde i slutändan ha vunnit. Det var en rätt sjuk inställning för ett lag som vi har blivit vana att se som nästan parodiskt försiktiga. Alla stereotyper i övrigt så är det inte i Tyskland eller Sverige som man har funnit förebilden för effektiv tråkfotboll, utan i Grekland.

Att man kämpade för att få 1-1 var tappert. Att man lyckades var förvånande. Att man fortsatte att ösa på efter 1-1 var hybris. Men tack och lov blev man aldrig bestraffade av den här cyniska sporten som man ofta blir.

Resten? Jag mis första halvlek mot Tjeckien men konstaterade att det fanns samma kämparanda som i premiären, även om det inte blev lika bra. Och så huvudmatchen mot Ryssland missade jag helt. En del flyt, visst, men starkt ändå.

Kvarten mot Tyskland var ödets ironi; det faktum att det överhuvudtaget var de länderna som möttes. Många greker kände nog också att de skulle få den ultimata revanschen när man chockade med en kvittering. Men i det stora hela var det där magin tog slut. Tyskland var precis så överlägset som förhandstipset.

Greker åker ändå hem med hedern i behåll, och upplever den största framgången på nästan ett decennium.

Siffror

1 vinst
1 oavgjord
2 förluster

4 gjorda mål
7 insläppta mål

Inga kommentarer: