söndag 24 februari 2008

King Kev

Kevin Keegan håller på allvar att köra Newcastle ner till andradivisionen och jag kan inte låta bli att se det hysteriskt roliga i det.
När Keegan fick återvända till Newcastle som tränare efter tio år var experterna eniga om att det var ett nostalgiskt drag från klubbens ledning och att det kunde bara sluta som fiasko. Keegans rykte är den om praktexemplet på hur framgångsrika spelare inte nödvändigtvs blir framgångsrika tränare. Han är en av bara två engelska spelare som under de senaste 30 åren fått Ballon d'Or (vilket han fick flera gånger), men han floppade med både engelska landslaget och Manchester City. Ryktet säger också att hans tillkortakommanden beror på ett naivt sätt att se på fotbollen, en brist på organisation.
Men det finns en annan del av sanningen som många verkar ha glömt. Vad gjorde Keegan innan han tränare landslaget och Man City?
Jo, han tränare sitt kära Newcastle i mitten av 90-talet, klubbens största peroid på jag vet inte hur länge. Newcastle under de åren var ett offensivt lagmaskin som ständigt slogs om titeln. De yngre som minns de glada dagarna runt 2003 med Bobby Robson ska veta att Keegan överträffade detta. Hade det inte varit för Eric Cantona hade Newcastle idag haft en ganska färsk ligatitel att skryta med. Jag minns vintern 1996 när fransmannen hade återvänt från sin avstängning (karatesparken på Selhurst Park) och under en period gav Man Utd seger efter seger som den ende målskytten i raden av 1-0-matcher. Det var inte Arsenal eller Chelsea som tog kampen mot Man Utd om titeln, långt ifrån. Liverpool var aningen närmare men det var Keegans Newcastle som var huvudkonkurrenten. Naivt eller inte, tokoffensiven funkade då, men laget blev istället en sån där evig tvåan. Trots klassikern en kväll på St James' när Fergusons mannar mosades med 5-0.
Visst fanns det pengar i Newcastle då. Men det var Keegan som tog upp laget till Premier League och där blev det framgång direkt. Andy Cole som då var en doldis och inte en inköpt fixstjärna var målkungen. Och för det andra, det finns väl pengar i Newcastle även idag?

Inga kommentarer: