tisdag 24 mars 2009

Zlatko & Murre

I det stora hände det inte särskilt mycket i helgens Serie A. Juventus segersiffror mot Roma blev väl stora, men det är ju också typiskt för i giallorossi. Sampdoria tog en seger borta mot Torino, som jag inte såg komma, men ändå rätt logiskt med tanke på formen. Och tack vare Cagliaris bortaseger mot Bologna är läget oförändrat längst ner, förutom att Chievo har gjort ett litet ryck. Sen borde i och för sig Napoli ha besegrat Milan, men linjedomare (den var väldigt tajt, så han kan förlåtas för det) och Zalayeta såg till att det inte blev så.

Därför är fokus fortfarande på Zlatan och Mourinho; de två rubrikmakarna.

Zlatan för att han gjorde ett mål som bara vissa spelgenier kan göra, och för att han ser ut att vara på väg bort från Inter.

Mourinho för att han ska ha sagt att det är Berlusconi som tar ut Ancelottis startelvor. En del italienska domare, inklusive my man Allegri, är riktigt sura på det uttalandet. Det ses som en skymf mot alla tränare. Själv ser jag det mest som en provokation, men egentligen är det ju något som många i media redan tror. Bara för att det inte är värdigt tränaren att det ska gå till så, betyder inte att det inte sker. Det är som det brasilianska landslaget. Det är ovärdigt tränaren, men många cyniker har länge sagt att det är Nike som tar ut deras elva (alla affischnamn prioriteras framför formtoppade spelare).

* * *

Om Zlatan lämnar Inter kommer han att lämna ett öken efter sig. Att han är lagets mest oumbärlige spelare har vi vetat om länge. Men tanken på att Zlatan inte ingår i Inters trupp skulle ge oss ett mer konkret exempel på vilken gigant han verkligen är. Skillnaden mellan Inter pre- och post-Zlatan är att det ena är ett riktigt mästarlag, och det andra är ett topplag bakom de allra största i Europa.

Det snackas i alla fall om Real Madrid som den mest troliga destinationen. Det får mig att undra lite. Är inte det fel klubb för en man som vill bort från ett lag som inte klarar att hävda sig i Champions? Inter må ha haft det svårt att ta sig förbi åttondelen på senare tid, men de nådde åtminstone två kvartsfinaler innan. Real har åkt ut i åttondelen fem säsonger i rad, och de tre senaste säsongerna har man också haft enklare motstånd i åttondelen.

Ett motargument är att med Zlatan skulle Real kunna ta sig betydligt längre. Och det ligger något i det. Real har på många håll den snabbhet som Inter saknar. Men så är också Inter överlägset i defensiven.

Själv tror jag inte att det finns några garantier för att lyckas i Champions. Fråga Michael Owen som lämnade Liverpool för Real och fick i sin första säsong där se sitt gamla klubb vinna hela turneringen. Året därpå hade Vieira nyss lämnat Arsenal och de nådde finalen. Året därpå hade Shevchenko lämnat Milan för Chelsea och de vann hela turneringen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: