fredag 8 juni 2012

Milan Baros historierevisionism

Såg ni TV4:s intervju med Milan Baros?

Han lät vettig, men jag reagerade på ett av hans påståenden.

Han menade att det inte är något nytt att Tjeckien inte har ett högt anseende inför turneringen, och att han därför hoppas att de kan överraska som man gjort förr.

Så var det inför EM 1996 också, då man till slut nådde finalen (där man förlorade på ett feldömt mål). Men det är ju längesen nu. Läskigt längesen.

Men det var inte 96 som Baros hade i åtanke.

Han nämnde EM 2004. Då spelade Tjeckien i samma grupp som Tyskland, Nederländerna och lilla Lettland.

Baros menar att alla trodde på Tyskland och Holland innan han och hans lagkamrater överraskade och nådde ända till semifinal.

Jag var 21 år gammal inför turneringen och minns hur det såg ut i förhandssnacket.

Baros pratar nonsens.

Möjligen fanns det en och annan som trodde mer på Holland i gruppen. Men Tyskland hade en av sina absolut sämsta generationer i fotbollshistorien, och var därför inget att räkna med. Tjeckerna själva hade övertygat i kvalet och hade en bra blandning av unga och gamla spelare; ett fungerande kollektiv. Det fanns de som såg laget som en outsider i kampen om guldet.

Kanske var man ännu bättre än många trodde, när man fullständigt körde över Holland i gruppspelet och Danmark i kvarten. Men att man inte skulle gå vidare från gruppen säger mer om Milan Baros minne än sanningen.

Inga kommentarer: