torsdag 19 juli 2018

Del 2: Bullshit, Saudirepris och hockeymål


27. Marocko
Första VM:et på 20 år. Man kan argumentera för att inget lag fick ut så lite av sitt spel som Marockos brokiga Europabaserade gäng.  På förhand talades det om en vass defensiv, men nog var det mer offensiven som gjorde mest intryck när man summerar allt.

Inledningen mot Iran fick mig att undra hur Iran kunde vara så usla. Svaret är delvis nervositet med mera, men en annan del är att Marocko helt enkelt var ett bra lag som skakade om alla i den här gruppen. Borde ha fått med sig minst en poäng mot Portugal och som de sylvassa målchanserna radades upp mot Spanien borde man nog ha vunnit den matchen. Att nästan lägga ett Spanien med allt att spela på rygg är en bedrift som hamnade i skymundan av den dramatiska utvecklingen i gruppens andra sista match. 

På köpet blev Nordin Amrabat kung när han efter Spanienmatchen på ett skönt sätt klargjorde för tittarna att "VAR... is bullshit".

0 vinster
1 oavgjord
2 förluster

2 gjorda mål
4 insläppta mål


26. Saudiarabien
Samma historia igen. Öppningsmatch där man förnedras. Och då när alla undrar hur det är möjligt att ett lag kan kvala in till VM och ändå vara så bedrövligt, så kommer någon typ av godkänd prestation, även om det ofta är förlust, det med.

Så har det varit de senaste tre gångerna då Saudi spelat VM. Även 98 fick man smaka på en utklassning men det kom i andra matchen. Konstigt nog brys mönstret av debuten 1994 då man besegrade både Marocko och Belgien samt var minuter ifrån poäng mot Nederländerna.

Sen 1994 har landslagsfotbollen blivit allt jämnare men för Saudis del har inget hänt i positiv riktning.

Vi som kan vår historia var alltså inte särskilt förvånade över att Ryssland asfalterade i premiären. Medan andra beskrev det som ett mysterium.

I slutändan snyggas siffrorna till genom seger mot Egypten. Den första sedan 1994. Tack vare två straffar som man kan kommentera ett och annat om (redan gjort i förra inlägget).

Huruvida allt detta har något samband med hur absurt Saudiarabien som land är, får någon med bättre koll på landets fotboll kommentera. Det enda jag vet är att pengarna och infrastrukturen finns.

1 seger
0 oavgjorda
2 förluster

2 gjorda mål
7 insläppta mål


25. Polen
Många har väntat på att Polen ska explodera som landslag igen efter storhetstiden på 70- och tidiga 80-talet. Efter senaste EM då man var straffar ifrån semifinal så såg mycket lovande ut inför detta mästerskap även om Kamil Glik gick sönder kort innan det hela startade. Det skulle räcka med att ha Japan och Senegal bakom sig för avancemang.

Det blev snabbt illa efter förlust mot Senegal. En förslut som våra VM-studios delvis vill tillskriva ett påstått kontroversiellt 2-0-mål för Senegal där omvårdad spelare ska ha släppts in på offensiv planhalva i ett känsligt läge. Men reprisbilderna finns ju där och även om det går snabbt så är det inget som hindrar den polska defensiven från att ta hand om den blivande målskytten.

Hursomhelst är ju marginalerna små. Senegals seger var inte oförtjänt men den var inte given.

Det innebar dock att Polen gick in i ett möte med ett skadeskjutet Colombia där förlust för bägge lagen skulle vara sorti ur VM. Och förlust blev det. För Polen. Ordentligt. Om det var marginaler som gick fel mot Senegal så var man fullständigt chanslösa mot Colombia som tydligen var ett mästerligt lag med James Rodriguez på plan.

Sist mot Japan gjorde Polen ändå sin plikt och vann.

VM är över och det är osannolikt att Robert Lewandowski kommer att ta med sig någon VM-succé från karriären. Vissa såg på det hela med skadeglädje mot bakgrunden att Polen under en tidigare period hade medvetet avstått vänskapsmatcher eftersom man likt vissa andra länder insett att risken att tappa rankingspoäng stiger om man inte vinner matcher som man spelar. Till detta VM kom man toppseedat och ja...

1 seger
0 oavgjorda
2 förluster

2 gjorda mål
5 insläppta mål



Inga kommentarer: