söndag 22 februari 2009

Kontrast, oförmåga, hierarki

Barcelona leder tabellen överlägset, för tillfället Europas mest hänsynslösa segermaskin. De möter Espanyol på hemmaplan. Espanyol är som namnet tydligt markerar, den klubb i Barcelona som hellre vill vara spansk än katalansk. De ligger hopplöst sist i tabellen. Kontrasterna kunde inte vara mer tydliga, och det finns bara ett lag som kan vinna matchen. Men hemmalaget får ett rött kort i första halvlek. Efter halvtid gör Ivan De La Peña två mål. Han spelade i Barcelona en gång i tiden. Reduceringen kommer men sen händer det inte så mycket mer. Espanyol vinner matchen. Fotboll kallas det där.

Samtidigt vinner Real Madrid med 6-1 hemma mot Real Betis. Jag vet inte hur många matcher de har vunnit på raken nu, men det måste vara över tio. Kort sagt, jag börjar tro att de kanske har en realistisk chans att hinna ikapp, trots allt. Fortfarande har Barca ett enormt övertag, och Real måste kanske vinna nästan varje återstående match. Men det känns som att är det någonstans det ska hända så är det i Spanien. På gott och ont.

* * *

Ser alltmer ut som att Arsenal kommer att missa Champions League för första gången på över 10 år. Vilket är lite märklgit med tanke på att de inte har varit direkt dominanta i England under den perioden, jämfört med till exempel Bayern München som missade CL för två år sen. Villa förlorade, men på Emirates blev det inga mål, trots att motståndet bara var Sunderland.

* * *

Inter vann. Juventus vann. Roma vann. Serie A börjar bli sig likt. Frågan jag ställer mig är varför det alltid blir så att Juventus vinner trots att hemmalaget har ett klart spelövertag, som Palermo hade igår, i början av matchen. En gång i tiden hade det varit logiskt. Då hade Juventus varit Juventus. Men det här är ett ganska nybyggt lag. Nåja, snygg raket av Sissoko.