onsdag 18 juli 2012

Hamréns ballongpys

11. Sverige

Vad kan jag säga om Sverige som inte redan har sagts?

De vek ner sig mot Ukraina och betalade ett högt pris för det. Tog tillbaka sin HEDER mot England men torskade ändå och var ännu längre borta från avancemang. Helt och hållet. Vann sen med 2-0 mot Frankrike. Låter kanon på pappret och Zlatans mål var gudomligt snyggt, men det går fortfarande inte att bortse från det faktum att det inte var en riktig tävlingsmatch för Sveriges del. Kanske hade man besegrat det numer karaktäristiskt loja Frankrike ändå, men det är inget vi kan veta. Det var en moralhöjare inför kvalet, inget annat.

Resultatmässigt var det den sämsta turneringen på hur länge som helst. Till och med i VM-90-fiaskot hade Sverige faktiskt chansen att gå vidare - till och med som grupptvåa, för den som vill invända att det inte finns någon "bästa-trea" i EM ännu - inför sista omgången, vid seger mot Costa Rica.

Detsamma gäller vad som var fallet i EM 2000 i Belgien-Holland. Där hade Sverige fortfarande en teoretisk chans att ta sig vidare i sista matchen mot Italien.

Allt får mig undra om det någonsin har hänt tidigare att Sverige åkt ur en turnering redan efter två matcher.

EM för fyra år sen var också en bättre turnering. Det är lätt att rekonstruera verkligheten och se det som resterna av Lagerbäcks bästa år i mitten av 2000-talet, men det var inte så vi kände efter den där härliga 2-0-vinsten mot Grekland, med Zlatans fenomenalt snygga mål. Inte heller efter Spanienmatchen där det var väldigt nära med ett välförtjänt kryss. Sen kom käftsmällen mot Ryssland. Totalt avklädda. Men att vi hade fått EM:s stora uppstickare i gruppen var inget att göra så mycket åt.

I slutändan var det väl Hamréns löjliga "shining"-bullshit som var den stora skillnaden mot tidigare. Sverige var då ibland otillräckligt, hade otur andra gånger, och åkte därför ut, under Lagerbäck och Söderberg. Men här bjöd man på flera mål. Skönt någonstans att den populistiska antilagerbäckismen fick sig ett törn i och med det.

Siffror:

1 seger
0 oavgjorda
2 förluster

5 gjorda mål
5 insläppta mål

Inga kommentarer: