lördag 14 juli 2012

Minus Sovjet

13. Ukraina

The Ukraine is weak. Ska vi sammanfatta det så? Svårt att sammanfatta, hursomhelst. Lite hemmaplanseffekt i första matchen, men det kanske mest berodde på Sveriges blekhet. Mot Frankrike mer eller mindre utspelade, och sen den svängiga matchen mot England där man utsattes för turneringens mest horribla domslut eller icke-domslut. "Inte lätt att se", kan man säga. I normala fall, ja, men i det här fallet hade Uefa satt in extradomare med just den uppgiften. Att extradomaren står fem meter från händelsen och ändå inte kan fatta det rätta beslutet är förmodligen dödsstöten för Platinis vilja att inte ha med målkameror. Om det är bra eller dåligt vet jag fortfarande inte, men jag uppskattar fortfarande själva idéen. Det finns ett djup i den världsbilden som vi tyvärr saknar här uppe i norr.

Nå, det blev alltså så att både Polen och Ukraina åkte ur redan i gruppspelet, precis som Österrike och Schweiz gjorde för fyra år sen. Vilket såklart är glädjande. Det visar att om man inte har kvaliteten, då går man inte vidare. Inga skumma hemmadomare som räddar festen. Till det kan vi lägga Belgien under EM 2000 och Sydafrika i VM 2010.

Det är på den nivån Ukraina ligger. Ett landslag som är bra nog för att då och då kvala in till ett stort mästerskap och någon gång ta sig vidare till en åttondel eller kvart. Därefter blir det stopp. Kanske lite märkligt med tanke på den långa fotbollstraditionen med Dynamo Kiev i spetsen, och att man till skillnad från det stora grannlandet i öst inte har hockey att konkurrera med.

Siffror:

1 seger
0 oavgjorda
2 förluster

2 gjorda mål
4 insläppta mål

Inga kommentarer: