tisdag 3 juli 2012

No Staunton, No Party

16. Irland

För oss 80-talister var nog Irland den största besvikelsen i årets EM, även om den var rätt dämpad med tanke på att vi inte väntade oss stordåd.

Det var lagets första EM sedan 1988, men i VM deltog man som bekant 1990, 1994 och 2002. Under hela 90-talet visade man att man är ett äkta mästerskapslag. Hade ofta svårt att kvalificera sig, men när man väl gjorde var på plats sålde man sig dyrt.

Många tycker säkert att det är skönt att det idag inte går att kriga till sig framgångar på samma sätt som man kunde då. Jackie Charltons Irland hade förmodligen köttat ner Del Bosques Spanien. Men i dagens fotboll får man stryk med 0-4.

På tretton VM-matcher under de där tolv åren förlorade Irland ynka tre matcher; 0-1 mot Italien i kvartsfinalen av 1990, 1-2 och 0-2 mot Mexiko respektive Holland fyra år senare. 2002 åkte man ju ur obesegrade efter straffnederlag mot Spanien.

På förhand trodde jag inte att man skulle ha någon chans. Men fick väl häftiga fantasier när Sverige-irländaren Philip O'Connor gästade Svenskafans Fan-TV och argumenterade för ett irländskt avancemang. Ouppdaterad som jag var tänkte jag bara på det gamla Irland och antog att man ändå skulle bjuda på en tuff match mot Spanien, kanske till och med vinna, och även få med sig något mot Italien.

Det var bättre förr. I alla fall för 20 år sen.

Siffror:

0 vinster
0 oavgjorda
3 förluster

1 gjorda mål
9 insläppta mål

Inga kommentarer: