lördag 14 januari 2023

Utvärdering: Frankrike

 2. Frankrike

För första gången sedan 1998 gick de regerande världsmästarna till final. 

Och för första gången sedan 2002 noterar ett landslag två raka VM-finaler.

Har man förlorat en VM-final tar det emot att visa glädje, men rent statistiskt kan Frankrike nu en gång för alla pusta ut över att de mörka åren efter storhetstiden runt millennieskiftet äntligen kan läggas bakom dem som något tillhörande historien och inte ett mönster som när som helst kan smyga upp till ytan igen.

Vi som var med 2008 och 2010 vet. 

Det har tagit tid efter det att kunna se på Frankrike som ett stabilt topplag.

2018 vann man VM nästan på andra växeln och den här gången var det inte helt olikt. Man gick till final relativt enkelt. Gruppspelet var aldrig en fråga, åttondelen var en promenad i parken. Kvartsfinalen hade en obehaglig stund men det reddes ut rätt tidigt medan blivande finalmotståndaren Argentina dagen innan lidit pina.

Semifinalen mot Marocko kändes ändå steget värre än Belgien 2018. Jag är övertygad om att ett marockanskt kvitteringsmål hade kunnat bli förödande för les bleus. Men det förblev en hypotes och ytterligare en gång räckte det med 90 minuter.

Så Didier Deschamps... En av historiens mest meriterade fotbollsprofiler spelar inte jordens mest underhållande fotboll men har alltså på sex år gett Frankrike ett VM-guld, två VM-finaler och en EM-final. Rimligen kommer han att hållas betydligt högre om 30 år än vad som är fallet idag, förutsatt att vi har vår fotboll och dess enhetliga diskurs kvar.

Och så var ju Frankrike det där friläget från Kolo Muani att vinna sin andra raka final med 4-3 efter förlängning och med sina åtta mål på två finaler bli första laget på 60 år att försvara en VM-titel. Det är svårt att smälta hur mikroskopiska detaljer ger såna gigantiska utslag.

Vad gäller den hajpade Mbappe så är han kanske bäst i världen, vad vet jag. Men bespara mig gapandet om att han gjorde tre mål i en VM-final när två av dem kom på straff. Fakta är fakta men det hindrar inte oss från att värdera. Och detsamma gäller hans kollega Messi för övrigt. 

I övrigt var det ju inte Frankrikes profilstarkaste lag någonsin och det har något att man nästan vinner VM utan att behöva be om ursäkt medan Kante, Benzema och Pogba alla är borta pga skada. 

Jag ser fram emot fortsättningen. Skulle det till exempel kunna bli tre raka VM-finaler? Andra har gjort det förr.

 

5 segrar

1 oavgjord

1 förlust

16 gjorda mål

8 insläppta mål

 


Inga kommentarer: