fredag 26 februari 2010

Ännu en tysk torsdag

Det har på senare år varit populärt att hävda att Bundesliga har gått om Serie A i kvalitet. Visserligen är också alla de som säger det av den bestämda uppfattningen att den italienska fotbollen är en nedgången liga som är i stort behov av en ansiktslyftning. Lagens trupper är dåliga, spelstilen är ålderdomlig, arenorna är ofräscha, förbund och ledningar är korrupta.

Med andra ord handlar det mycket om trams, men också en del sanningsbaserade omdömen. De tyska topplagen har närmat sig de italienska och kan den här säsongen gå om i Uefas ranking.

Mycket av det sistnämnda handlar om hur bra tyska lag gjort ifrån sig i Europa League och Uefacupen säsongen innan.

Och efter gårdagens matcher börjar jag undra vad fan det är som gör att de tyska lagen är så framgångsrika i den turneringen.

Jag har under de här åren då Uefacupens värde devalverats sett det som en etablerad sanning att många av de svagare ligorna gör väldigt bra ifrån sig i Europaspelet eftersom den betyder så mycket mer för dem.

De italienska lagens bristande intresse för den turneringen har varit väldigt påtaglig. För några år sen gnällde Livornos president Aldo Spinelli om hur deltagande i den turneringen - som trots allt var en av klubbens största stunder i historien - orsakade onödigt slitage på laget i ligan. Bara för att ta ett exempel. För de italienska lagen har det mest handlat om Serie A eller Champions.

Undantaget är Fiorentina som verkade satsa hårt på Uefacupen för två säsonger sen. Och då nådde man ända fram till semifinal, och var en straffsparksläggning ifrån att nå hela vägen till Manchester eller var det nu var som finalen spelades.

Lag från Rumänien, Ryssland, Holland och Ukraina däremot, har ofta gjort bra ifrån sig på grund av en stark motivation.

Och här har jag även räknat de tyska lagen, som alltså spelar i den fjärde starkaste ligan i Europa. Kanske har jag ingen anledning att ta tillbaka det. Är det bara en tidsfråga innan deras liga är så pass stark att de också börjar nedprioritera EL?

Det får tiden utvisa.

Igår gick i alla fall alla de tyska lagen vidare i den turneringen. Bara ett enda tyskt lag har åkt ur Europacuperna den här säsongen, och det är deras hopplösa bottengäng Hertha Berlin som åkte i tisdags mot Benfica.

De italienska lagen däremot... Med Romas sorti igår, kommer det att bli minst fyra utslagna lag om några veckor, när Milan gör Roma, Genoa och Lazio sällskap. Ytterligare två lag - Inter och Fiorentina löper en stor risk att följa med. Italiens enda stora "hopp" är Juventus.

Och detta kommer att bli ödesdiger då det är just de tyska lagen som istället går så bra.

Och det är värt att understryka. För det är verkligen Tyskland det handlar om. England och Spanien gör inte så mycket bättre ifrån sig just nu.

England gör sin sämsta CL-säsong på flera år. Den är fortfarande väl godkänd, men så sent som förra säsongen sågs alla av de stora fyra som kandidater till att vinna CL. Den här gången har Liverpool redan åkt ut i gruppspelet. Arsenal och Chelsea har båda fått stryk i sina första slutspelsmatcher och United blev stundtals utspelade av Milan, i samma arena där man dominerade stora delar av matchen mot de italienska mästarna.

I EL går det ännu värre. Fulham är undantaget. Aston Villa åkte ut redan under sensommaren och igår blev Everton utklassade i Lissabon, mot Sporting.

Och Spanien?

Atletico var helt chanslösa i Champions. Villarreal är redan utslagna i EL, liksom Athletic som igår torskade med 0-4 mot Anderlecht på bortaplan.

Ännu en tysk succévår alltså.

Men det är uppenbart att man fortfarande har en del kvar när det gäller den yppersta nivån. Bayern München slog Fiorentina på hemmaplan på ett sätt som närmast kan beskrivas som fusk (det finns inga försvar för det offsidemålet) och de tyska mästarna Wolfsburg kunde inte ta sig vidare till åttondelen trots en gynnsam lottning med Besiktas och CSKA Moskva som största konkurrenter. Stuttgart imponerade mot Barca, men kom undan gruppspelet med blotta förskräckelsen trots en svag grupp.

Så när Bundesliga har gått om Serie A i rankingen, kan man fråga sig hur länge det kommer att hålla i sig. Senast vi såg ett sånt platsövertagande var inför säsongen 2001-02, då just Bundesliga tappade en plats till Premier League (ja, kan ni tänka er?). Det är snart 10 år sen. Jag känner på mig att det i så fall blir mycket kortare den här gången. I alla fall om vi utgår från händelserna i Champions.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

"
Men det är uppenbart att man fortfarande har en del kvar när det gäller den yppersta nivån. Bayern München slog Fiorentina på hemmaplan på ett sätt som närmast kan beskrivas som fusk (det finns inga försvar för det offsidemålet) och de tyska mästarna Wolfsburg kunde inte ta sig vidare till åttondelen trots en gynnsam lottning med Besiktas och CSKA Moskva som största konkurrenter. Stuttgart imponerade mot Barca, men kom undan gruppspelet med blotta förskräckelsen trots en svag grupp."

Värt att nämna där är även Hamburg, som tog sig vidare igår i Holland enbart pga av domaren. Domarinsatsen i den matchen var bland de värsta jag sett på senare år. Det känns ju givetvis tråkigt nu då Bundesliga får fler poäng på Uefa rankingen pga det.

Hollandsbloggaren på fotbollskanalen har skrivit lite om Psv-Hamburg matchen från igår också, läs gärna det han har o säga om domaren :)

Övrigt: Bra text som vanligt!

Hossein Nayebagha sa...

Tack, kollade in Berglinds omdömen. Har ju inte sett matchen och eftersom jag tycker att han ofta är lite onyanserad i sina omdömen om allt som har med holländska matcher att göra, undrar jag exakt hur illa det var. Men det låter ju i alla fall som att mer eller mindre små marginaler blev avgörande för Hamburg. Men att det inte ska ha varit Bayern-klass.


Men då blir det ytterligare händelser som gör att den där konspirationstanken hänger i luften.

Jag tycker ju att de tyskla lagen har haft det så bra med lottningen jämfört med de italienska lagen. Och så kommer domsluten till deras favör också. I en sån avgörande säsong där Bundesliga ska ev. gå om just Serie A i rankingen.

Men, men... Jag får hoppas att jag bara inbillar mig eller att det kommer att jämna ut sig i längden.