måndag 8 februari 2010

Lottningen, del VII

**
Grupp G - Brasilien, Nordkorea, Elfenbenskusten, Portugal

En tuff grupp, men utgången känns mindre oviss än en del andra. Brasilien är solklar gruppfavorit, och Nordkorea är chanslöst när det kommer till snack om avancemang. Portugal kommer att göra upp med ivorianerna om andraplatsen.

För mig är Brasilien klara favoriter att vinna VM. Det förvånar mig stort att se svensk fotbollsmedia agera med sådan nonchalans om Brasilien när man talar om VM-favoriter. Jag kan förstå att de flesta tror på Spanien; de är regerande Europamästare och har massviss med skickliga spelare, men att till exempel England skulle ha en större chans än Brasilien, låter inte särskilt genomtänkt.

First things first. Brasilien är, efter drygt 75 års VM-historia, fortfarande den enda nationen att ha vunnit VM utanför sin egen kontinent (om vi räknar Amerika som en kontinent, där har Argentina vunnit en gång). Det gjorde man 1958 i Sverige och 2002 i Sydkorea-Japan. Och även om statistik är till för att brytas, även om något som hände för 52 år sen egentligen inte behöver säga så mycket om dagens fotboll, tror jag fortfarande att Brasilien har den bästa anpassningsförmågan av alla fotbollsländer. Varför, vet jag inte. Det kanske handlar om en särskild konkurrenssituation hemma i Brasilien som härdar spelarna. Eller det faktum att man förmodligen är världens största exportör av fotbollsproffs.

Men det allra viktigaste är att Brasilien har världens bästa startelva sett till alla lagdelar. Spanien har Torres, David Villa, Xavi, Iniesta, David Silva, Xabi Alonso och så vidare. Men de har inga motsvarigheter till Maicon och Dani Alves, och Casillas är inte lika bra som Julio Cesar.

De är heller inte lika cyniska som brassarna. Särskilt inte nu när Brasilien har en disciplinerad fascist på tränarbänken. Brasilien förknippas oftast med en behaglig joga bonito, men det är tydligt att det finns en stark så kallad vinnarmentalitet i laget, med eller utan Dunga, som inte är att leka med. Brasiliens vilja att vinna är större än Spaniens vilja att spela en bländande fotboll på egna villkor.

Nu är fotboll tack och lov en så pass oviss sport att jag inte kan påstå att det bara är en tidsfråga att en gulklädd spelare kommer att lyfta bucklan om knappt ett halvår, men jag har inte varit så övertygad om en VM-segrare sen 16 år tillbaka, då jag - visserligen med mindre analytisk förmåga - också förutsåg Brasilien som VM-segrare (det satt långt inne på finaldagen).

För fyra år sen trodde jag att Argentina åtminstone skulle vara ett reellt hot, men så är det verkligen inte den här gången. Vilken motståndare som Brasilien än kommer att ställas emot, kommer de att vara det bättre laget, och därmed troligen också det vinnande laget.

Portugal har börjat få slut på riktiga superstjärnor. Ingen har fyllt på efter Rui Costa, Figo och gänget. Deco är väl i princip borta nu. Simão och Cristiano Ronaldo får räknas som de viktigaste namnen. Jag kommer att behöva se truppen innan VM för att avgöra hur det ligger till med bredden. Med all rutin får de kanske ändå räknas som knappa favoriter till andraplatsen...

... Före Elfenbenskusten som är Afrikas stora hopp söder om sahara. Jag tycker att de gjorde ett mycket bra VM för fyra år sen och var värda mer än det de fick. Sett över 90 minuter hade man det mesta av alla sina matcher, inklusive förlusterna mot Argentina och Nederländerna. Nu fick man tyvärr en lika svår lottning den här gången, men kanske kan marginalerna falla på plats den här gången. Afrikanska lag har en tendens att drabbas av problemet med väldigt utspridda trupper och ibland ett relativt ljummet intresse för VM, eftersom fotbollen har för många av dem haft en annan betydelse än de rikare kamraterna från Europa, men framgångshistorierna finns, och kanske kan man hoppas på att det blir en fördel att spela i den egna kontinenten, med färska erfarenheter från Cup of Nations.

Av det lilla jag såg från Nordkorea i det asiatiska kvalet, handlar det om ett landslag med en lika grå spelstil som nationens allmänna rykte ute i världen. Det är inget skönlir som har gett dem en överraskande VM-plats, utan ett kollektivt spel med riskminimering. På den här nivån tror jag inte att de klarar av det. Det är en sak att med nöd och näppe oskadliggöra Saudiarabien. En annan sak att stå emot Elfenbenskusten och Portugal. Allt annat än tre raka nederlag är en överraskning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: