fredag 23 april 2010

En realistisk utgång av bottenstriden

Jag tippade utgången av titelstriden för ett par veckor sen, och nu är det dags för bottenstriden. Som känns mer oviss eftersom man aldrig vet var man har bottenlagen i dessa lägen. Motivation slår klass. Men inte alltid. Och ibland blir det som man kallar för motivation snarare en börda.

Icke desto mindre, vi är framme vid en klassiker - sista fyra - som i alla fall förut innebar fulla omgångar, men det var bara en tidsfråga innan TV-calcio skulle vinna.

Jag anser att bottenstriden främst handlar om Lazio, Atalanta och Bologna, men kommer för säkerhets skull att ta med även de andra som kan bli aktuella framöver.

Omgång 35

Atalanta: Inter (b) - Man vet aldrig med årets Serie A. Inter har vunnit med 3-1 mot Barca, vilket gör att de aldrig känts så omotiverade för ligan som den här omgången. Spelare kommer att vilas och Atalanta brukar ge sina lombardiska rivaler en match. Jag tror att ett kryss är fullt möjligt, men måste ändå ge Inter trepoängaren, eftersom det ändå är mer förnuftigt. Deras bänk är starkare än Atalantas A-lag.

Bologna: Parma (h) - För fem år sen spelades den sista spareggion i Serie A:s historia; alltså det rättvisa system som man hade med playoff när två lag hamnade på samma poängantal vid en position som hade en betydelse. Det blev ett Emilia-derby mellan just Bologna och Parma. Igli Tare gav Bologna segern i första matchen, men otroligt nog lyckades Bologna tappa det hela efter 0-2 i returen. Skulle Parma åter vinna här kan det i längden bli Bolognas fall. Det här känns väldigt svårtippat. Bologna har tappat formen och Parma har agerat festförstörare åt andra lag på sistonde nu när man själva inte har något att spela för. Det gör att det luktar kryss här, men jag kör på Bolognaseger. Någonstans måste motivationsvinsten komma och det kanske sker på Renato Dall'Ara.

Cagliari: Napoli (b) - Omständigheterna för att Cagliari är obesegrat på San Paolo i Serie A sammanahang på 2000-talet. Men det gäller bara två matcher, och Napoli som kompenserade den pinsamma hemmaförlusten mot Parma med seger i Bari, bör nu för en gångs skull svara upp mot förväntningarna. Räknar rätt kallt med förlust för rossoblu här.

Livorno - Catania - Vårens lag Catania har varit så sjukt imponerande att man tar deras poäng borta mot Milan som eventuella tecken på att man nu till slut har börjat känna sig bekväma. Livorno har här sin sista chans att teoretiskt haka på i kampen om nytt kontrakt, men laget verkar vara i fritt fall, medan Catania trots allt vill nog helt säkra salvezzan så att deras magiska tid med Mihajlovic inte blir förgäves. Mycket svårtippat, men det lutar mer åt bortaseger här än hemmavinst. Jag garderar ändå med ett kryss... För att det känns mest tryggt.

Chievo: Fiorentina (b) - Fiorentina på bortaplan blir för svårt för Chievo. Det finns en chans att de lila redan har gett upp om att spela i Europa nästa säsong, men utgångstipset blir nog ändå förlust för Chievo.

Lazio: Genoa (b) - Att möta den rödblå anstormningen på Marassi är aldrig kul, men jag har en stark känsla för Lazio här. Genoa har ett naivt försvarsspel, medan Lazio efter Mancini-eran utmärkt sig som ett lag som fördelar sina poäng rätt jämnt mellan hemma- och bortaspel. Det finns lägen för kontringar och jag känner att det vore så typiskt att de gick och vann det här. Dock är det förnuftiga att åtminstone ge Genoa krysset. De har ju trots allt ett bättre lag.

Udinese - Siena - Sedan Reggina åkte ur förra säsongen har Siena kunnat titulera sig överlevare nummer ett. De ser ut att följa med Reggina nu, men slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar och har lyckats ganska bra med det. Det ser inte bra ut just nu, men det borde ha sett mycket värre ut om man ser tillbaka några månader. Udinese i sin tur har ett fruktat anfall, men dåligt försvar. Jag är övertygad om att Udinese kommer att göra mål på Siena, men känner på mig att Maccarone som vanligt har något i bakfickan, vilket leder fram till delad poäng mellan lagen.

Ställning efter omgång 35:

Chievo- 41
Cagliari- 41
Catania- 41
Udinese- 40
Bologna- 39
Lazio- 38
------------
Atalanta- 34
Siena- 31
Livorno- 27

... Vilket i så fall innebär att Livorno åker ur här, och de tas därmed bort från resten av tippandet.

* * *

Omgång 36

Atalanta - Bologna - En knivig match som jag räknar med att Atalanta vinner. Formen är bra, offensiven är bra, medan Bologna inte har så mycket att komma med när det kommer till kontringar. Passar Atalanta bra att pressa ner Bologna här.

Cagliari - Udinese - Ännu en intern uppgörelse. Svårtippat. Jag är livrädd för Udineses kontringar, men Cagliari är ju faktiskt fortfarande ett starkt hemmalag. Lutar mer åt hemmalaget, men kryss är ett utmärkt resultat för båda lagen, så jag kör på det.

Catania: Juventus (b) - Oj, oj, oj... Vilken match! Det är redan i skrivande stund så att Catania kommer att ha ett kontrakt att slåss för oavsett hur det går i matcherna innan. Och Juventus kommer att jaga Champions, och eventuellt vara väldigt nära att skaffa sig en utmärkt position i den kampen genom att få med sig nåt från Sicilien. Hur ska det gå? Ska Juventus till slut få till det? Det vettefan. Kryss får kanske bli ett utgångstips, både sett till styrkeförhållanden, och det faktum att lagen mycket väl kan mer eller mindre göra upp om det.

Chievo: Napoli (h) - Mycket svårtippat. Napoli bör vinna, men Napoli brukar inte göra det som man bör. Jag fegar än en gång och tippar kryss, men det kan ju gå precis hur som helst, egentligen.

Lazio: Inter (h) - Jag har ju indirekt redan tippat den här matchen i mina tankar om titelstriden. Inter har vid det här laget antingen åkt ur Champions, eller tagit sig till en final som ändå ligger tre veckor bort. Mourinho kommer att satsa med det bästa laget och laget kommer att ha fokus på ligan igen. Men vi vet inte hur det kommer att vara med skadeläget, och Lazio som slåss för nytt kontrakt, blir inte att leka med. Jag ger ändå Inter segern. De har gjort Lazio till en favoritmotståndare efter att först ha haft en sanslöst lång svit utan vinst mot biancocelesti.

Siena: Palermo (h) - Oj, här blir det tufft. Palermo är i och för sig ett jävla vekt bortalag så jag tror det finns en god chans att kämpa till sig en seger. Men så länge Miccoli är med på plan kommer Palermo att bli för svårt. Blir nog kryss här igen. Sienas ihärdiga flit räddar åtminstone en poäng.


Chievo- 42
Cagliari- 42
Catania- 42
Udinese- 41
Bologna- 39
Lazio- 38
------------
Atalanta- 37
Siena- 32

Vilket innebär att Siena är borta, i så fall. Man har sämre inbördes mot både Lazio och Atalanta, och kan inte nå resten med två omgångar kvar.

* * *

Omgång 37

Atalanta: Napoli (b) - Sköna 80-talsvibbar på denna. Atalanta kan absolut sno en poäng från ett känslosvämmat Napoli, men får sinna sig i att vara helt nederlagstippade. Nederlagstippade var ordet, alltså.

Bologna - Catania - I dagsläget verkar Catania inte gå att besegra, men här har de ena benet i Serie A 2010-11, och förr eller senare måste även de smaka på en förlust, så det kanske kommer här, i Bolognas sista hemmamatch för säsongen. Jag tippar med stor tvekan att Bologna vinner denna livsviktiga match.

Cagliari: Roma (b) - Helt chanslösa är Cagliari på Olimpico mot Roma. Förlust, tveklöst.

Chievo: Inter (b) - ... Och ungefär lika chanslösa är Cheivo på San Siro mot Inter.

Lazio: Livorno (b) - Frågan är här bara hur många högersympatisörer det finns i Livornos trupp, för det finns bara en politisk rivalitet mellan lagens kärnsupportrar. Lucarelli återfinns i Livorno och lär på så vis garantera att matchens betydelse ur den aspekten förs vidare till alla neutrala, medan de som är höger om center ger nog blanka fan i det där. Sen är frågan också vad Spinelli har för relation till Claudio Lotito. Kan bli tal om läggmatch. Lazio bör vinna det här hursomhelst, men det är aldrig lätt att vinna på beställning borta, och Livorno kanske ändå vill ge allt inför sina fans, då det här är sista gången de är tillsammans i Serie A för den här gången. Kryss.

Udinese: Bari (h) - Avsågade Bari reser ända upp till Friuli och lär nog inte bråka i onödan. Udinese säkrar salvezzan här. Vinst alltså.

Ställningen efter omgång 37:

Udinese- 44
Chievo- 42
Cagliari- 42
Catania- 42
Bologna- 42
Lazio- 39
------------
Atalanta- 37

Därmed blir Udinese, Chievo, Cagliari, Catania och Bologna klara för Serie A här.

* * *

Omgång 38

Atalanta: Palermo (h) - Atalanta är piskat att vinna, och vi kan väl ge dem den segern, eftersom de är grymt starka på hemmaplan och kan nog kriga ner Palermos lite väl eleganta killar. Men det spelar ingen roll, för de åker ut ändå...

Lazio: Udinese (h) - ... Lazio kommer nämligen att slå Udinese. Vid kryss åker man ut om Atalanta verkligen vinner, men varför ska Udinese bråka i onödan i Rom? Kan inte se annat än Lazioseger.

Det blir alltså:

17. Lazio- 41
-----------------
18. Atalanta- 40


Och kontentan blir att Lazio räddas av spelschemat, för jag tror inte att de annars mäktar att slå Udinese hemma, om bergszebrorna har något att spela för. Dock måste det tilläggas att felmarginalerna i mitt tycke klart talar till deras fördel. De kan ta poäng mot Inter och de kan vinna mot Livorno.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: