lördag 10 maj 2008

Huvudklapp

Jag förstår inte riktigt hur den här debatten om journalister kontra fanskribenter började, och jag tänker inte ta en klar ställning i frågan. Eller snarare, de frågor som det handlar om. Vissa känns mer meningsfulla än andra.
Så mycket kan jag säga att Jennifer Wegerups lilla attack mot skribenterna på Svenskafans.com är pinsam. Den var bara medioker tills hon på slutet inte kan låta bli försöket att klappa "oss" på huvudet för att "vi" minsann helst av allt vill skriva på Sportbladet och att vi inte får det är frustrationen som ligger till grund för kritiken.
Sorry, Jennifer, men du och dina kollegor verkar ha drabbats av buhu-febern. Ni tycker synd om er själva och verkar inte tåla kritik. Ni kan inte kräva respekt från oss andra.Respekt förtjänar man. Kolla bara på Erik Niva.
En sak som annars kommit bort i debatten är att det är en skillnad på krönikor och undersökande journalistik. Journalisterna fyller en funktion i det att de har resurserna att bevaka fotbollen på ett sätt som vi amatörer inte kan. Om det sedan är sådär oerhört intressnat låter jag vara osagt. Och det är också en annan fråga delvis som berör klubbarnas relation till media i dagens fotboll.
När det gäller krönikörer på tidningarna beror det såklart på vem det är som skriver. Men like it or not, idag finns det så oerhört många fotbollsfantaster som kan så oerhört mycket om fotboll, både gällande enskilda lag och sporten i stort, att en sajt som Svenskafans.com på många sätt har mer att tillföra än kvällstidningarna. Och även dagstidningarna, som sällan nämns i sammanhanget. Hör ju till kulturhistoria att det är kvällspressen som är det smaklösa. Men av min erfarenhet skriver ju dagstidningarna knappast något om fotboll föurtom ytliga matchrapporter.
Det där med objektivitet hör också till kulturhistoria, en föreställning som kort och gott är UTE för den som i dagens "postmoderna" samhälle vill verka bild. Det har inte Wegerup och Majlard märkt av däremot. Aj, så ont det gör att falla när man sätter sig på höga hästar...

Inga kommentarer: