onsdag 24 februari 2010

Zlatan och Inter-Chelsea

Då hände det till slut. Zlatan Ibrahimovic har gjort sitt första mål i utslagningsfasen av Champions i sin karriär. Han gör det mot Stuttgart på bortaplan, i en match där han sammantaget gör en ganska medioker insats. Målet betyder dock oerhört mycket för Barca, för det hade kanske krävt en tvåmålsseger på Camp Nou, och även om de hade haft mycket goda chanser att uppnå det, hade det satt in nervositet hos spelarna.

Det betyder att många av hans kritiker, som alltid har hyst agg mot Zlatan, tappar ett av sina kort i den meningslösa debatten om huruvida Zlatan verkligen är en stor stjärna eller inte.

Men man kan ju titta tillbaka och jämföra med hans tidigare prestationer. I åttondelen 2007, när Inter ställdes mot ett då väldigt starkt Valencia, var han briljant. Dominerade Inters anfallsspel, skaffade fram flera jättechanser och var i slutändan bara några centimeter från att bli målskytt.

Men han gjorde ju inga mål, så då har han inte "levererat". Ytligt eller inte? Döm själva.

Poängen är fortfarande att det är mer än bara hokus pokus eller dålig kvalitet som gjort att Zlatan och Inter gått så bra i ligan, men mycket sämre i Champions och nej, det har inte så mycket med Serie A:s sjunkande status att göra. När Inter som överlägsna ligamästare åkte ur i åttondelen mot Valencia, vann Milan Champions League och även Roma gjorde mycket bra ifrån sig bortsett från praktfiaskot i Manchester.

Det handlar till stora delar om att Inter hela tiden har fått en mardrömslottning. När man var ett sämre lag i mitten av 2000-talet, då tog man sig ofta förbi åttondelen eftersom man fick bättre lottning. Det är givet att man kommer att få större bekymmer mot Valencia, Liverpool eller Man United, än om man får Porto.

Att Inter inte har vunnit Champions under de här åren kan inte förklaras med lottning, eftersom de bästa måste slå alla för att nå hela vägen fram. Men lottning kan vara skillnaden mellan en semi och en åttondel.

De bekymmer som Inter sedan har ställts inför har gjort det svårare för Zlatan att komma fram till tillräckligt många lägen för att sätta en boll. Han borde ha gjort ett par, men hade han fått möta Stuttgart, som igår, då hade han antagligen fått ännu fler chanser och satt ett par "baljor".

* * *

När sex av åtta matcher har spelats, har jag fortfarande rätt i alla mina utgångstips.

United tar Milan. Bordeaux tar Olympiakos. Bayern är storfavorit mot Fiorentina. Barca tar Stuttgart.

Två matcher står och väger lite hårdare men jag tror fortfarande att det kommer att gå som väntat: att Real fixar det mot Lyon och att Arsenal slår ut Porto.

Det är inte att jag försöker skryta. Ingen av matcherna har varit så jättesvåra att tippa.

Men det ger mig lite back-up när det gäller att börja se framåt om vilka lag som kan ställas emot varandra i kvarten. OM jag säger att Sevilla slår ut CSKA, vilket jag egentligen är väldigt osäker på, då lär det bli följande lag i kvarten:

Barcelona
Chelsea
Bordeaux
Real Madrid
Arsenal
Sevilla
Man United
Bayern München

Om jag vore Zlatan skulle jag då hoppas på att få Sevilla. Ett lag som man känner till från ligan och som man inte haft några stora svårigheter med. Bordeaux är annas lägre ansedd än alla andra kvarvarande, men där vet man som sagt inte vad man får. Det är ett lag som har imponerat stort såhär långt, och som fortfarande inte har något att förlora.

* * *

När det gäller Chelsea så tvekar jag en aning där också. Kan det här bli året då Inter lyckas få den där stora segern i Champions som de har längtat efter? Jag kan på rak arm inte komma på någon jättetriumf efter att man våren 2003 slog ut Valencia i kvarten.

Jag har verkligen ingen aning. Det jag ser uppenbart är att Inter är i dagsläget mycket bättre än det sega lag som mötte Man United i samma del av turneringen förra säsongen. Om det sen räcker för att rubba Chelsea är omöjligt att säga. Det är mycket möjligt att jag har börjat övervärdera Big Four från Premiership. Det finns en logik i att de är så bra. United och Arsenal har sedan länge skaffat sig en bra kontinuitet och även Chelsea, med alla sina pengar, har fortfarande kvar samma stomme som gjorde att laget började leva upp till den ekonomiska satsning; Terry, Lampard, Essien och Drogba. Utöver det spelar man i Champions varje säsong, vilket ger mycket rutin och trygghet.

Men, at the end of the day, som Becks skulle säga, är de verkligen helt omutliga? Då och då åker de ju på en smäll i ligan.

Jag ger Inter en liten chans trots allt. En av deras stora svagheter är att för varje gång de missar att avancera från det här stadiet, blir spöket större och större. Men om man bara fokuserar på det konkreta så... Man fick svårigheter med ett sämre lag mot Man United förra säsongen. Men då var det rörligheten som var den stora skillnaden.

Chelsea handlar mer om kraft. Ett maskineri. Och där är skillnaden mindre. Även Inter har under hela 2000-talet varit ett tungt lag att möta. En lagmaskin. Det är mer jämna villkor som gäller den här gången. Till Chelseas fördel är att Inter inte har någon motsvarighet till Essien. Till Inters fördel är offensiven. Jag är inte själv helt hundra på det här men om vi bortser från Drogba, känns det inte som att spelare som Anelka, Ballack och Malouda står lite lägre än Sneijder, Milito och Eto'o?

Vi får väl se snart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Ola sa...

Rörande huruvida Sevilla skulle vara en drömlottning eller inte tål det att påpekas att Barcelona åkte ur cupen mot just Sevilla. Man slet, kämpade och försökte med alla till buds stående medel - men fick se sig besegrade. Nu håller jag självklart med om att Sevilla ändå kan komma att bli det svagaste laget som avancerar till kvartsfinalspelet, men någon önskemotståndare är det ändå inte för de regerande mästarna. Negredo är läskigt bra den här säsongen, åtminstone när han tar med sig huvudet in på planen och låter bli att dra på sig det röda innan första halvlek är över.

At the end of the day är det annars bara Inter-Chelsea som känns riktigt angelägen. Kan bara Mou ta sina mannar förbi det stundande hindret på Stamford Bridge så må resten vara hänt. Då kan t o m Arsenal få avancera.

Hossein Nayebagha sa...

True dat. Men i ligan har de ändå utklassat Sevilla några gånger de senaste åren, inklusive bortaplan.

Och jämfört med de andra lagen känner jag ändå att det är något av en önskemotståndare, för att de har en ganska låg lägstanivå och som sagt, för att de jämfört med Girondins är mer beräkneliga för Barca.

Så man kan då lika gärna säga "den minst dåliga lottningen som de kan få".