fredag 15 maj 2009

Anfall

En av det senaste decenniets största anfallare börjar se slutet på sin karriär. Inte att Hernan Crespo ska "varva ner", om så gör han det på ett sexigt sätt i Fiorentina, men det blir första gången sedan hans flytt från Parma till Lazio för nio år sen som han spelar för ett lag som inte är stor nog att... Vinna Champions League till exempel. Det handlar om ett år, och jag ser honom hellre i La Viola än Zamparinis skrytbygge på Sicilien, som det ryktades om i vintras.

* * *

När snacket om Barcelonas styrka jämfört med tidigare klassiska lag varit igång, har det på sistonde varit på modet att lite cyniskt och arrogant konstatera att de ju "inte har vunnit något än". Som om det är det enda som räknas. Det var ju ändå inte deras vinster i sig som inledde diskussionen om huruvida årets Barca är det bästa laget i modern tid eller inte. Det var hur de vann. Sexsiffrigt vecka in och ut, och till slut tre anfallare som (snart) har gjort 20 mål var i ligan.

Till och med om antal mål hörde jag en gång invändningen att Real Madrid på 50-talet hade någon gång gjort betydligt fler mål än vad Barca så långt mäktat med.

Men det räcker att bläddra upp resultat från matcher på 1950-talet för att inse att det gjordes fler mål i fotbollsmatcher på den tiden. Jämförelsen är alltså lite dålig.

Jag menar inte att Barca rimligen är det bästa laget någonsin, men tveksamheten bör då snarare handla om balansen med en ifrågasatt backlinje. Och då är vi tillbaka till frågan om vad bra fotboll är för något.

Hursomhelst har nu Barca vunnit cupen och ligan är egentligen avgjord. Vill man sitta och invänta att de tar en poäng på de sista tre matcherna för att plötsligt erkänna deras storhet, då får man fortsätta lura sig själv. Två av tre är alltså avklarat.

Inga kommentarer: