tisdag 19 maj 2009

Sergio Volpi

Så heter mannen som har gett Serie A något verkligt spännande att se fram emot inför de sista omgångarna. Genoa svek nämligen, så som jag har varnat för hela säsongen, och därmed är Championslagen klara. Det ska till att Genoa vinner båda sina återstående och Viola torskar i samma omgångar, och den möjligheten ger jag sådär 2% möjlighet. Tar Viola bara en poäng är alltså Genoa borta, eftersom det är inbördes möten som räknas. Där har det blivit 1-0 i Firenze och 3-3 i Genova. Jag tror att det hela avgörs redan nästa vecka, då Genoa ska ta sig an Torino på Olimpico. Jag ser väldigt små chanser att det blir blåröd vinst där.

När den förredetta Sampdoriakaptenen Volpi alltså slog in 2-1 till Bologna hemma mot Lecce gav han liv åt en bottenstrid som verkade ganska spikad i och med Torinos första bortaseger för säsongen. Rosina, något av en besvikelse i år, klev fram och visade klass på en frispark, mot Napoli. 2-1, och Lecce, samt Reggina, är i praktiken borta. Det kommer alltså att handla om Torino och Bologna, två anrika klubbar. Torino får gälla som favorit för att det är ett något bättre lag som också har en poängs övertag. Till Bolognas favör talar att om båda lagen hamnar på lika många poäng, då är det Emilialaget som går vidare på inbördes möten (5-2, 1-1).

Lagens schema ser ut på följande sätt:

Chievo - Bologna
Torino - Genoa
....

Bologna - Catania
Roma - Torino

Mycket hänger på hur motiverat Genoa kommer att vara nästa vecka. De har en teoretisk chans att knipa fjärdeplatsen, men den är verkligen teoretisk. Dessutom är Genoa och Torino goda vänner sett till supportrarna. Det är ett brödraskap som bland annat bygger på att båda lagen har mycket historia att skryta om, men över de senaste tio åren, väldigt lite goda resultat från nutida perspektiv. Och även om supportrarna inte är explicit politiska så som Livorno eller Hellas Verona, så är båda i regel mer vänsterorienterade än höger. Med en sån vänlig stämning har jag lite svårt att se Diego Milito och gänget kämpa sig blodiga i andra halvlek, om Fiorentina har läget under kontroll nere i Apulien mot Lecce.

Därmed är Toros chanser att vinna den matchen stor. Gör de det tror jag att det är klart redan där. Jag tror stenhårt att Chievo slår Bologna hemma. Chievo har formen och fortfarande ett kontrakt att spela för.

Men om Torino - Genoa slutar kryss, och Bologna enligt tipset torskar, då står Torino på 35p mot 33 för Bologna inför sista omgången.

Förutsatt att Bologna vinner sin sista hemmamatch, mot omotiverade Catania, slutar de på 36p. I det fallet måste Torino besegra Roma på bortaplan för att klara sig.

I den sista omgången brukar sådana resultat vara vanliga. Topplag som inte har något att spela för bjuder till mot den tappre överlevnadskämpen. Särskilt på bortaplan (vilket inte är fallet här). Det behöver inte handla om en uppgjord match i ordets rätta bemärkelse. Det är mer som en bruklig sed. Har man inte något att spela för, har man inte heller hjärtat att spöa motståndaren, med deras enorma sorg som den enda konsekvensen av resultatet. Den lite dumdristiga mentaliteten att man ska vinna matcher för sakens egen skull är inte utbredd på samma sätt i Italien, och det har jag förståelse för. Jag ser ingen moral i att man ska vinna en fotbollsmatch för att det är ens uppgift. Det omoraliska är snarare att ett annat lag ofta drabbas av en förlust som man bjuder på.

Nåja, nu har Roma förmodligen något att spela för (Europaspel), och med deras bedrövliga avslutning på säsongen vete fan om de kommer att bjuda på en hemmaförlust sådär.

Därmed blir Torino-Genoa nyckelmatchen. Något av allt eller inget för de granatröda.

Inga kommentarer: