måndag 7 september 2009

Kval

Jaha, jaha... Det var ett tag sen.

Ingen idé att gå tillbaka och analysera den alltid högintressanta senaste omgången av Serie A. Kan bara konstatera att Cagliaris torsk hemma mot Siena (1-3), inledde en ny höst av ångest för mig. Cagliari är därmed det enda laget av de som kan åka ut som nu har torskat mot en annat lag från samma krets på hemmaplan. Det är illa nog det, men spelschemat innebär även att inte förrän oktober får laget chansen att börja vinna matcher. Fiorentina och Inter närmast är out of the question. Visst slogs Juventus borta förra säsongen, men det var under en kväll där laget hade noll press på sig. Jag tror dessutom att Fiorentina inte är tillräckligt bekvämt i rollen som topplag att man tillåter en förlust hemma mot sarderna, och att Inter är snäppet vassare än Juventus i februari 2009.

Dock så har Daniele Dessena anlänt på lån, och det ger mig lite schyssta vibbar, så att säga.

Nåväl, till det som är mest intressant för tillfället.... Kvalet.

I Concacaf-kvalet tog Mexiko en oerhört meriterande bortaseger på 3-0 mot Costa Rica. Det är inte i dessa matcher som Mexiko brukar samla sina poäng, så normalt hade jag flaggat för klar avancemang här. Men nu har Honduras gjort detta kvalet besvärligt för de som har börjat vänja sig vid att abonnera på en VM-plats. Honduras, USA, Mexiko och Costa Rica ligger alla mellan 12-13p med tre matcher kvar att spela. Jag tror att Mexiko tar hem detta, men de får nog då se till att ta minst 5p av de återstående matcherna. Om inte mer.

I Europa...

Tjeckien och Portugal är på god väg att missa VM. Framförallt tjeckerna, trots att de lyckades hindra sina gamla bröder från att säkra sina första storturnering i nationens korta historia.

Det kommer som vanligt att leda till en massa onyanserade kommentarer om att Europa borde ha fler platser i VM, och att den logiken är självklar av det enkla faktum att Portugal (om det nu blir så) inte spelar VM, till skillnad från Japan eller Tunisien.

Men det är inte Afrika och Asiens fel om europeiska toppnationer misslyckas att kvala in. Det ser dessutom ut att bli så att vi får Slovakien i VM medan Nigeria stannar hemma. Vem tror på allvar att Slovakien är ett bättre fotbollslag än Nigeria sett till spelare i landslaget?

Hursom...

Angående Zlatans mål vill jag bara poängtera att jämförelsen med hans senaste mål mot Ungern borta (2005) håller, men att likställa det är inte korrekt. Desperationen var inte lika stor den gången. Sveriges chanser att nå VM var då fortfarande rätt stora. Men som det såg ut i lördags hade en oavgjord resultat i praktiken inneburit slut på drömmen om att ens skaffa en playoffplats. Det var jag inte ens medveten om i det läget. Då hade det kanske inte ens räckt med att slå Danmark borta.

Nu lär det stå mellan Sverige och Portugal, och det kommer att bli en målskillnadsaffär.

Danmark behöver kryss mot Sverige för att i praktiken säkra gruppsegern. Då behöver man bara slå Ungern hemma i Köpenhamn, så är saken biff.

Och det utgår jag ifrån. Jag tror inte att Sverige vinner i Köpenhamn. Även om vi skulle argumentera oss fram till att Sverige är bättre än Danmark, kommer skillnaden aldrig vara så tydlig att vi kan räkna med att vinna i Köpenhamn, i ett sånt avgörande skede för danskarna. Att det blev en tilldömd 3-0-seger för två år sen gör inte saken sämre. Danskarna kommer inte att låta det hända igen. Jag säger inte att det är omöjligt, för det här är fotboll. Men det kommer att kräva mycket tur. Henke, Ibra och Källström får helt enkelt ta på sig att de inte satte sina lägen på nationaldagen. Där blev Danmarks övertag i gruppen för stort.

Sverige ska nog snarare se till att inte torska. Om det står 1-1 med 20 minuter kvar, då är det dags för en ny due-due, eller uno-uno i ett sånt läge. Möjligheten att slå ut Portugal från VM finns inte, men möjligheten att klia varandras ryggar finns. Danmark får en plats i VM, och Sverige får chansen att göra det.

Portugal kommer att pulverisa Ungern i dubbelmötet som väntar. Sedan avslutar man mot Malta i Guimaraes. Det verkar väldigt otäckt.

Sverige får se till att behandla Maltamatchen nu på onsdag som en VM-final. Man måste spela med sina allra bästa spelare, försvaret måste ha fullt fokus, och man ska in i 90:e minuten göra så många mål som det bara går. För att slå Malta borta med 9-0 känns nästan som en mer realistisk uppgift än att slå Danmark borta. Malta är inte San Marino, men ärligt talat, vad bryr sig malteserna om resultatet när de redan ligger under med 0-4 t ex.? Då måste motivation + klass slå motivationsbrist + heder.
För att lägga upp det mer konkret, följande matcher är nu relevanta:
Albanien - Danmark
Danmark - Sverige

Danmark - Ungern

Malta - Sverige
Sverige - Albanien
Ungern - Portugal
Portugal - Ungern
Portugal - Malta

Danmark är statistikt klart för VM om man tar minst fem poäng på de återstående matcherna. Sverige kan max få 21 och Portugal kan max få 19. Realistiskt är att Sverige tar en pinne i Köpenhamn och vinner de andra två, medan Portugal förstås vinner allt som är kvar. Då blir det en målskillnadsaffär om andraplatsen.
Danmark löper en teoretisk chans att missa VM-platsen. För att det ska hända krävs att man förlorar mot Sverige och tar max en poäng mot Albanien borta.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: